3 jocuri de dezvoltare emoțională la copii
Există multe cazuri în care copiii nu sunt înțeleși, cazuri în care copiii exprimă furie sau au comportamente pe care adulții nu și le pot explica. De cele mai multe ori, aceste comportamente semnalează incapacitatea unui copil de a-și identifica și de a-și exprima emoțiile în mod corespunzător.
În același timp, reprimarea unor emoții poate avea consecințe grave asupra bunăstării copiilor, iar a-ți învăța copilul să își gestioneze emoțiile înseamnă nu neapărat a-l proteja de aceste emoții, ci mai degrabă a-i arăta că lumea este plină de emoții și că suntem responsabili de ele. Sunt jocuri potrivite pentru toși copiii, inclusiv pentru copii cu tulburare din spectru autismului, ca o completare a terapiei ABA.
Cum poți dezvolta inteligența emoțională a copilului?
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru dezvoltarea inteligentei emotionale la copii in lupta cu emotiile și cu exprimarea acestora. Important este să alegi momentul potrivit în care să vorbești cu copilul tău despre emoții, să îl încurajezi, înainte de toate, să vorbească despre acestea, dar și să îl înveți să își gestioneze emoțiile observându-te pe tine și observându-i pe ceilalți din jur.
Este important să nu te grăbești și să alegi strategiile potrivite pentru copilul tău. Una dintre cele mai eficiente modalități prin care poți ajuta în acest sens este reprezentată de joc.
Detectivul emoțiilor, un joc de observare
Este important să începi dezvoltarea emoțională prin a-l învăța pe copil cum să observe emoțiile la ceilalți, cum să identifice nu numai emoția, ci și modul în care aceasta este exprimată. Prezintă-i copilului diferite emoții, întreabă-l despre modul în care exprimă cei din jurul lui emoții, iar odată ce acesta știe să identifice emoțiile, joacă-te cu el de-a detectivul de emoții: roagă-l să identifice persoanele care exprimă diverse emoții.
Ziare vechi, emoții noi…
Un alt joc extrem de practic pentru dezvoltarea emoțională a copiilor poate fi realizat cu ajutorul unor ziare vechi. Roagă copilul să decupeze imagini cu oameni care exprimă diverse emoții, apoi după ce a tăiat toate imaginile, roagă-l să grupeze emoțiile similare. Odată ce emoțiile au fost grupate, roagă copilul să identifice modul în care emoțiile sunt exprimate sau chiar să alcătuiască o poveste despre personajele din imagini.
Zarurile emoțiilor
Este vorba despre un joc care le permite copiilor să descopere într-un mod inedit emoțiile. Este vorba despre două zaruri: unul care prezintă cele 6 emoții primare, fiecare însoțită de câte o imagine reprezentativă, iar unul care prezintă 6 provocări cu care copiii trebuie să se confrunte în legătură cu emoțiile.
Regula jocului este simplă: copilul trebuie să arunce zarurile în același timp: primul ziar informează despre emoția pe care se concentrează activitatea, al doilea asupra activității care urmează a fi efectuată.
Se pot crea diverse scenarii pe baza acestui joc, iar procesul de dezvoltare emoțională poate fi, în acest fel, eficient.