Acoperișul casei tale merită mai multă atenție! Iată ce riști:

316413513_433491948959717_77056958090060007_n

Ti-e teama de acel sunet: pic, pic, pic? Ridică privirea și vezi o pată maronie, inestetică pe tavan, însoțită de apă care picură încet. Vinovatul cel mai probabil? Un acoperiș defect.

Acoperișurile joacă un rol important în menținerea casei tale sănătoase din punct de vedere structural, astfel încât orice deteriorare ne poate provoca dureri de cap majore. Întrebarea este dacă deteriorarea justifică sau nu o reparație rapidă sau o înlocuire completă a acoperișului.

Iată câțiva pași pe care îi puteți lua pentru a afla mai multe despre acoperișul casei și pentru a determina abordarea potrivită pentru întreținere.

Pasul 1: Aflați care este acoperișul folosit (sau preferat)

Dacă nu tu ți-ai construit casa, sunt șanse să nu fi acordat prea multă atenție din ce este făcut acoperișul tău. Cu toate acestea, este important să știi ce acoperă casa ta, astfel încât să poți avea grijă de ea.

Există o varietate de materiale utilizate pentru acoperișurile rezidențiale din Romania, inclusiv:

Ardezie și țiglă: Ardezia și țigla oferă un aspect mai natural decât șindrila, sunt ușor de întreținut și pot dura câteva decenii.

Ardezie sintetică: Acest material arată aproape identic cu ardezia naturală, dar este mai puțin costisitor și mai ușor decât omologul său real.

Metal: Acoperișurile metalice durează mult timp și, ca bonus, sunt complet reciclabile atunci când în sfârșit au nevoie de înlocuire.

Argilă și beton: Argila și betonul sunt adesea alese pentru climate cu condiții meteorologice uscate și extreme datorită construcției lor robuste.

Lemn: Lemnul este preferat pentru aspectul său rustic, dar vine cu un preț mai ridicat și o perioadă de valabilitate mai scurtă.

Pasul 2: Determinați starea acestuia

Odată ce știi ce este pe acoperișul tău, este timpul să-ți dai seama cum s-a comportat, pana acum. O scurgere este un semn care arată că ceva s-a întâmplat, dar ar putea exista și alți indicatori mai subtili ai problemelor acoperișului.

Începeți prin a vă verifica mansarda pentru orice scurgeri care nu au trecut prin tavan. Țineți ochii deschiși pentru dungi sau decolorari, care ar putea fi, de asemenea, un semn de deteriorare a acoperișului.

Apoi, mergeți afară pentru a vedea dacă materialul de acoperiș este într-o formă decentă. Acest lucru este deosebit de important după o furtună puternică. Dacă tabla pare slăbită, crăpată sau ondulată – sau lipsește cu totul – veți dori să le reparați înainte de a se produce mai multe daune.

Poate că cel mai mare indicator al unui acoperiș defect este … ca se lasă. Aceasta înseamnă, de obicei, că există o problemă structurală, cum ar fi probleme cu lemnele sau suporturile. În această situație, veți dori să contactați un reparator cât mai curând posibil, deoarece acest lucru ar putea trece rapid de la ceva inestetic la ceva nesigur.

Pasul 3: Alegeți – reparați sau înlocuiți?

Ați observat scurgerea și ați identificat sursa – acum ce urmeaza? Ar trebui să iti aloci bani pentru un acoperiș nou? Sau unele lucrări de reparații ar putea fii suficiente?

Există câteva variabile de luat în considerare atunci când alegeți dacă să reparați sau să înlocuiți.

  • Primul este cât de grava – și vizibila – este paguba. Dacă este vorba doar de câteva piese miscate sau găuri minore și este limitată la suprafețe mici, atunci repararea este calea de urmat.
  • Al doilea factor de luat în considerare este dacă este în bugetul familiei. Înlocuirea completă a acoperișului poate costa zeci de mii de lei. Dacă nu este ceva pe care ți-l poți permite și nu există niciun risc curent pentru siguranță, poți să-ți câștigi ceva timp făcând reparații.
  • Al treilea aspect are de-a face și cu bugetul – dar este un argument pentru înlocuirea completă. Dacă daunele sunt larg răspândite, iar reparațiile se aduna, atunci ați putea la fel de bine să înlocuiți acoperișul complet în timp ce echipajul este la fața locului. Pe termen lung, veți economisi bani făcând întregul acoperiș simultan, față de a face o parte acum și o altă parte în viitor.
  • Al patrulea pe listă este luarea în considerare a tipului de acoperiș pe care îl aveți. Unele acoperișuri sunt mult mai ușor și mai puțin costisitoare de reparat decât altele.
  • Nu în ultimul rând,  este vârsta acoperișului tău. Unele acoperișuri pot rezista mai mult de 50 de ani, în timp ce altele tin aproximativ 20 de ani. Așadar, dacă acoperișul tău a trecut de acel apogeu, atunci probabil că este timpul să-i dai un aspect complet nou.

 Descopera oferta de acoperisuri metalice, la Budmat Romania si gaseste ce ti se potriveste!