- Advertisement -
Acasă Stiri Bătrânii şi copiii plătesc factura

Bătrânii şi copiii plătesc factura

Sorin Rosca Stanescu

Epidemia de coronavirus a avut un preţ. Un alt preţ, blocajul economic. Dar cel mai mare preţ îl plătim pentru prostie. Pentru modul în care Guvernul a risipit energiile românilor atât în operaţiunea de combatere a epidemiei, cât şi atunci când a luat măsurile pe care le-a luat, blocând economia mai mult decât era cazul. Iar anterior au fost cheltuite sume exorbitante pe te miri ce. Iar acum Executivul se pregăteşte să taie în carne vie. Buni de plată vor fi copiii şi pensionarii.

Oricât de scurtă ar fi memoria românilor, ei ţin desigur minte faptul că, în luna decembrie, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, cu acordul lui Ludovic Orban, premier al României, şi al lui Klaus Iohannis, preşedinte, sau poate chiar la ordinul acestora, s-a transformat în Moş Crăciun. Şi ce a făcut Moş Crăciun? Le-a oferit unora şi altora daruri multe. Şi extrem de consistente. Fraţii Micula au primit jumătate de miliard de euro. Pentru un proces încă nefinalizat. Aşa a hotărât Guvernul. Să le dea bani în avans. În ideea că statul român va pierde. Deşi nu ar trebui să piardă. Dar banii s-au dus. Şi nu există dus-întors. Tot în luna decembrie a anului trecut, s-a mai făcut o trăsnaie. Ministrul Finaţelor a făcut o plată de două miliarde de euro pentru echipamente militare. În avans. Echipamentele nu veniseră în ţară. Şi nu au venit nici până azi. În analele industriei militare a fost scrisă o pagină de aur. Încă nimeni până atunci nu plătise integral o factură în avans. Şi tot în luna decembrie, Guvernul a decis restituirea TVA-ului încasat de la societăţile comerciale. Acestea au primit banii fără a se mai face vreun control de către ANAF. Restituirile s-au făcut. Dar selectiv. Cu toată viteza cu care s-a desfăşurat această operaţie, Guvernul a avut grijă să nu le restituie TVA-ul celor mai multe dintre firmele care nu erau considerate a fi de casă. Totuşi, din visteria statului au plecat alte şi alte miliarde.

La preluarea guvernării, atât Ludovic Orban cât şi şi Florin Cîţu au declarat că au găsit în buget o uriaşă gaură neagră. Lăsată acolo de PSD. Ca o bombă cu ceas. Tot ce se poate. Dar gaura s-a făcut mult mai mare. Probabil s-a dublat în decembrie. Şi, cu toate acestea, în trezorerie erau bani. Bani care, după ce au fost număraţi, le-au permis guvernanţilor să elaboreze un buget. Devenit lege. Iar în acel buget transformat în lege au fost rezervaţi bani pentru creşterea cu 40% a punctului de pensie. Aşa cum scrie de altfel şi într-o altă lege. În Legea pensiilor. Este adevărat, Executivul s-a împotmolit la capitolul copii. Alocaţiile de stat pentru copii, şi ele prevăzute într-o lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, urmau să mai aştepte. Pentru copii, nu mai erau bani. Se terminaseră. În schimb, pentru pensionari erau. Şi aşa, într-un picior, adică nici în căruţă, nici în teleguţă, Guvernul a făcut un dublu salt: în pandemie şi în criza economică. Dar nu oricum.

Prevăzător, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu a îndatorat România în draci. A luat împrumuturi după împrumuturi. Mai întâi a golit trezoreriile băncilor. A împrumutat banii în schimbul unor certificate de trezorerie. Cu alte cuvinte, statul împrumuta, statul garanta. Evident că în aceste condiţii băncile au intrat vesele în horă. Făceau operaţii masive cu profit garantat şi fără nici cel mai mic risc. De ce ar mai fi acordat ele în aceste condiţii persoanele fizice sau societăţile comerciale împrumuturi care ar fi prezentat risc de insolvenţă? Lipsită de infuzia necesară de bani, economia a încetinit. Luat la întrebări de către opoziţie, dar şi de către reprezentanţi ai opiniei publice, jurnaişti, analişti, sindicalişti ş.a.m.d., Florin Cîţu a refuzat să dea explicaţii. Câţi bani a luat în ce condiţii i-a luat şi ce face cu ei? Chemat insistent în faţa Parlamentului, a refuzat să se prezinte. Nici până azi nu se ştie ce s-a întâmplat cu miliardele împrumutate de Cîţu la foc automat. Tot ceea ce am reuşit să aflăm de la acesta nu reprezintă altceva decât o minciună gogonată. Şi anume că statul român s-a împrumutat cu dobândă negativă. Performanţă unică în istorie. Cu alte cuvinte, iei 100 de euro şi dai înapoi doar 90. Când îi dai. Dacă aşa ar sta lucrurile, şi dacă ceea ce spune Cîţu este corect, cum că el ar fi autorul celei mai mari performanţe financiare din istoria României, atunci mă întreb – şi îmi veţi da dreptate – de ce Dumnezeu nu închidem instantaneu toate societăţile comerciale de stat? De ce ne mai batem capul? Putem trăi bine merci din împrumuturile lui Cîţu. Cu cât împrumutăm mai mult la dobândă negativă, cu atât ne rămân mai multe parale. Pe care le putem toca.

Un fapt este cert. Toate aceste sume exporbitante cu care s-a împrumutat statul român şi care evident că nu au fost cu dobândă negativă le vom restitui rând pe rând. Dacă nu care cumva, într-o bună zi, statul român intră, Doamne fereşte, în încetare de plăţi. Şi un al doilea lucru este la fel de cert. Banii nu s-au dus în investiţii. Avem cele mai mici investiţii din Europa. Dar chiar cele mai mici. Dovada stă chiar în Legea bugetului. Unde sunt totuşi banii? Misterul persistă. De ce nu există bani nici pentru alocaţiile de stat pentru copii, şi nici pentru creşterea cu 40% a punctului de pensie? De ce nu sunt bani, în condiţiile în care, în decembrie, am împărţit cu două mâini, iar după decembrie am luat de la bănci cu patru mâini?

Să presupunem că Guvernul Orban a moştenit de la PSD o gaură neagră. Să presupunem că, din acest motiv, a găsit de cuviinţă că este necesar să facă rost de bani pentru a umple gaura. Şi că, din acest motiv, nu s-au făcut investiţii. Dar atunci cum se face că, după şase luni, avem o gaură şi mai mare? Cum se face că atunci când a fost elaborat bugetul de stat erau bani pentru pensii, iar acum, după ce au fost împrumutaţi atâţia şi atâţia bani, după ce gaura neagră în loc să scadă a crescut, după ce nu s-au făcut aproape niciun fel de investiţii, nu mai sunt bani pentru pensionari?

Guvernul Orban dă vina pe pandemie. Dar pandemia în sine, respectiv criza sanitară, nu a făcut nicidecum prăpăd în bugetul statului. Costurile au fost chiar modeste. Mai ales în condiţiile în care, într-un mod absolut criminal, au fost practic închise aproape toate unităţile spitaliceşti, cu excepţia celor destinate tratării bolnavilor de coronavirus. S-a făcut deci economie. Desigur, cu preţul vieţii a mii de români, care au murit întrucât nu au beneficiat de tratamente. Aşa că revin afirmând ferm că, una peste alta, România nu s-a confruntat cu cheltuieli prea mari generate de pandemie. Şi, aşa cum afirmam anterior, dovadă fiind bugetul de stat, dar chiar şi raportările câte au fost venite de la Guvern, nici investiţii nu s-au prea făcut. Mai mult chiar. În urmă cu o lună, cea mai autorizată persoană în domeniu, adică acelaşi Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a afirmat că încasările la buget prin colectarea impozitelor şi taxelor au crescut în mod semnificativ faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Toţi oamenii cu capul pe umeri s-au mirat. Cum era posibil să crească încasările la buget din impozite şi taxe în primele luni ale acestui an, în condiţiile în care, prin dispoziţii, unele aberante, ale Guvernului, o bună parte a economiei a stagnat? O morişcă care nu se învârte, nu poate produce curent. Iată însă că, în România Guvernului Orban, a stat pe loc şi totuşi a produs curent.

Să revenim deci. Sau cheltuit aiurea sume exorbitante. S-au plătit bani pentru procese care nu au fost pierdute de statul român. Am plătit facturi importante în avans. Nu am făcut investiţii. Dar am încasat mai mult din taxe şi impozite decât în anul precedent. Şi am făcut împrumuturi uriaşe. Fără precedent în istoria României. Şi totuşi nu sunt bani pentru pensii şi pentru copii. Deci cine plăteşte factura acestei guvernări?

Răspunsul scurt este că această factură, până una alta, o plătesc pensionarii şi copiii. Fix cele două categorii de vârstă care au suferit cel mai mult în perioada de pandemie. Copiii nu sau mai putut juca nici măcar în parcuri, care a fost închise, nu au mai beneficiat de şcoală – şi mă refer în primul rând la copiii de la ţară. La copiii României fără internet care, în plus, nu au mai beneficat nici de gustarea zilnică, care pentru mulţi era o resursă salvatoare şi bătrânii, care au fost siliţi să stea în casă fiind practic categoria cea mai ostracizată în lunile de pandemie. Aceiaşi bătrâni care, în condiţiile în care unităţile spitaliceşti au fost închise, au fost privaţi şi de tratamentele la care erau îndreptăţiţi. Iar cei care din acest motiv au decedat, au fost privaţi şi de o înmormântare făcută aşa cum se cuvine, după toate tradiţiile strămoşeşti. Aceiaşi bătrâni care nu au mai avut voie nici măcar la biserică.

Acum ei, copiii şi bătrânii, plătesc o factură pe care şi-au asumat-o alţii. În numele lor. Şi promiţându-le marea cu sarea. Sunt cinci milioane de pensionari care vor fi loviţi la temelie de Guvernul Orban, într-un mod mult mai puternic şi mai perfid decât au fost loviţi de coronavirus. Şi sunt încă şi mai multe milioane de copii. Cum-necum, Guvernul Orban a băgat în şomaj un milion de români. Se adaugă cei care se aflau în şomaj, fără a fi însă puşi la socoteală printr-un mecanism birocratic tipic României ultimilor 30 de ani. Şi încă la această cifră am face bine să-i adăugăm pe românii care şi-au pierdut locurile de muncă din străinătate, s-au întors în ţară şi nu au încă posibilitatea să revină în statele mai bogate ale Uniunii Europene. Care state, atunci când nu au mai avut nevoie de ei, i-au izgonit. Şi se mai adaugă sclavii reveniţi de pe plantaţii, pe măsură ce se încheie campania de recoltare a legumelor de primăvară. Una peste alta, nu se cunoaşte cifra reală a românilor care nu au contracte de muncă, la fel cum nu se ştie câţi bani a împrumutat Cîţu şi pe ce i-a cheluit. Şi acum să facem un scurt exerciţiu de imaginaţie. Oricât de neagră ar fi imaginea care rezultă.

Să ne gândim la o familie oarecare de la ţară. O familie alcătuită din doi bătrâni pensionari, cu pensii medii, să spunem doi foşti învăţători. La care se adaugă două persoane, soţ şi soţie, apte de muncă, dar care se află în şomaj. Un şomaj oficial sau neoficial. Şi mai imaginaţi-vă că în această familie există şi doi copii minori, care nu au putut merge mult timp la şcoală, nu au beneficiat de o formă de învăţământ online şi nici de gustarea zilnică asigurată de unitatea de învăţământ. Bătrânii nu au beneficiat, aşa cum s-ar fi cuvenit şi cum prevede legea, în luna ianuarie, de o indexare a pensiilor, astfel încât, prin inflaţie, veniturile lor au scăzut. Şi nu vor beneficia de creşterea cu 40% a punctului de pensie, întrucât aşa îi va anunţa oficial în scurt timp Guvernul Orban. Cei doi părinţi care au creştere doi copii, la rândul lor, nu vor beneficia de mărirea alocaţiei de stat. Pentru că domnul Cîţu le spune că nu sunt bani. Vă rog să duceţi acest scenariu până la capăt, indiferent cât de dureros este. Bătrânilor li s-au agravat bolile în perioada de pandemie, pentru că nu au beneficiat de asistenţă medicală. În consecinţă, vor suporta costuri mai mari în lunile care urmează, pentru că vor trebui să ia medicamente mai multe. Statul nu le oferă nimic. Deşi s-au spetit pentru stat o viaţă întreagă. Iar tânăra familie e pusă pe butuci. Poştaşul nu le aduce nimic. Ce va face această familie în a doua parte a acestui an? Ea nu trăieşte nici măcar cu iluzia că, în schimbul sacrificiului lor, Guvernul face mari investiţii, astfel încât în viitor situaţia s-ar putea îmbunătăţi.

Aceasta este factura socială. O plătesc în primul rând copiii şi bătrânii. Cine va plăti însă factura politică?

demonstratie-de-forta-pentru-echipa-csu-din-suceava-in-turneul-in-care-a-fost-gazda

Demonstrație de forță pentru echipa CSU din Suceava în turneul în care a fost...

0
Sala ”Ion Ceangă” din Suceava a fost din nou animată, din păcate fără spectatori, de zgomotul făcut de tinerii handbaliști de la CSU...
performante-de-exceptie-pentru-sportivii-suceveni

Performanțe de excepție pentru sportivii suceveni

0
La finele săptămânii trecute, Sala „Ioan Soter”, din București, a găzduit Campionatele Naționale de Atletism pentru juniori 1 (U20), competiție ajunsă la a...
germania-expertii-in-sanatate-spun-ca-vor-sa-permita-persoanelor-de-peste-65-de-ani-sa-fie-vaccinate-cu-oxford/astrazeneca-in-ultimele-saptamani,-guvernele-ue-au-fost-supuse-unei-presiuni-in-crestere-pentru-a-rezolva-problema-stocurilor-de-doze-ramase-neutilizate.

Germania. Experții în Sănătate spun că vor să permită persoanelor de peste 65 de...

0
Thomas Mertens, șeful comisiei germane de vaccinare, a declarat că “vor fi actualizate recomandările foarte curând”, referindu-se la decizia aflată în vigoare în prezent...
anglia-un-meteor-stralucitor,-incadrat-de-specialisti-in-clasa-”mingilor-de-foc”,-a-fost-surprins-duminica-seara-de-camerele-de-supraveghere-din-toata-tara.

Anglia. Un meteor strălucitor, încadrat de specialiști în clasa ”mingilor de foc”, a fost...

0
New footage of the #fireball tonight. Sent by Katie Parr pic.twitter.com/J4jmsM9tFj — UK Meteor Network (@UKMeteorNetwork) February 28, 2021 Meteorul a fost...
analiza-guvernul-israelian-a-lansat-deja-permisul-verde-pentru-cei-care-s-au-vaccinat-sau-nu-prezinta-risc-epidemiologic,-sub-forma-unei-aplicatii-care-sa-permita-accesul-nelimitat-in-baruri,-hoteluri,-piscine-si-alte-locuri-publice.

Analiză. Guvernul israelian a lansat deja permisul verde pentru cei care s-au vaccinat sau...

0
După ce a vaccinat deja mai mult de jumătate din populație, Israelul a lansat săptămâna trecută o aplicație care certifică dacă un cetățean a...

Related News

Demonstrație de forță pentru echipa CSU din Suceava în turneul în care a fost gazdă

Sala ”Ion Ceangă” din Suceava a fost din nou animată, din păcate fără spectatori, de zgomotul făcut de tinerii handbaliști de la CSU...

Performanțe de excepție pentru sportivii suceveni

La finele săptămânii trecute, Sala „Ioan Soter”, din București, a găzduit Campionatele Naționale de Atletism pentru juniori 1 (U20), competiție ajunsă la a...

Germania. Experții în Sănătate spun că vor să permită persoanelor de peste 65 de ani să fie vaccinate cu Oxford/AstraZeneca. În ultimele săptămâni, guvernele...

Thomas Mertens, șeful comisiei germane de vaccinare, a declarat că “vor fi actualizate recomandările foarte curând”, referindu-se la decizia aflată în vigoare în prezent...

Anglia. Un meteor strălucitor, încadrat de specialiști în clasa ”mingilor de foc”, a fost surprins duminică seară de camerele de supraveghere din toată țara.

New footage of the #fireball tonight. Sent by Katie Parr pic.twitter.com/J4jmsM9tFj — UK Meteor Network (@UKMeteorNetwork) February 28, 2021 Meteorul a fost...

Analiză. Guvernul israelian a lansat deja permisul verde pentru cei care s-au vaccinat sau nu prezintă risc epidemiologic, sub forma unei aplicații care să...

După ce a vaccinat deja mai mult de jumătate din populație, Israelul a lansat săptămâna trecută o aplicație care certifică dacă un cetățean a...