- Advertisement -
Acasă Blog

România trimite Libanului opt tone de materiale medicale, pentru a ajuta autoritățile să gestioneze efectele exploziei produse marți în Beirut. Și un reprezentant al Ministerului Mediului oferă asitență internațională în zona afectată.

0
romania-trimite-libanului-opt-tone-de-materiale-medicale,-pentru-a-ajuta-autoritatile-sa-gestioneze-efectele-exploziei-produse-marti-in-beirut-si-un-reprezentant-al-ministerului-mediului-ofera-asitenta-internationala-in-zona-afectata.

Autoritățile române precizează că acțiunea se înscrie într-un demerers internațional coordonat, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Materialele vor ajunge la Beirut cu două aeronave ale Forțelor Aeriene, una Hercules și una Spartan. Cele două aeronave vor decola sâmbătă dimineață de pe Aeroportul Otopeni.

Comunicatul integral emis de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență:

„ROMÂNIA raspunde apelului de sprijin venit din partea autorităților libaneze

Aproximativ opt tone de materiale medicale vor fi oferite autorităților libaneze pentru gestionarea efectelor exploziei produsă la un depozit de azotat de amoniu din Beirut, la data de 4 august.

Tara noastră s-a numărat printre statele care au primit cerere de acordare a asistenței internaționale din partea guvernului libanez, prin activarea Mecanismului European de Protecție Civilă.

Guvernul României, societatea civilă și reprezentanții diasporei libaneze au răspuns imediat apelului solicitat iar prin eforturi comune, o cantitate relevantă de echipamente medicale urmează a fi donate către statul libanez.

Forțele Aeriene Române s-au implicat în acest demers și au pus la dispoziție două aeronave ( C-130 Hercules și C-27J Spartan) care să asigure transportul materialelor medicale indispensabile trantamentelor destinate victimelor.

De asemenea, două cadre ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor insoți echipajul care va asigura transportul aerian și vor asigura predarea materialelor medicale către autoritățile responsabile din Liban.

Din partea Ministerului Mediului, un membru al echipei de protecție civilă europeană, aflat deja în zona afectată de explozie, sprijină autoritățile în coordonarea forțelor de intervenție și a asistenței internaționale.

Jurnaliștii interesați să asiste la decolarea aeronavelor Forțelor Aeriene Române spre Liban, de pe Baza 90, Otopeni vor fi așteptați sâmbătă, 8 august, între orele 09.00-09.30. Persoană de contact comandor Mihai Albu, 0722.734.412.”

Măsuri de sprijin pentru piața muncii adoptate de Guvern. S-au reglementat posibilitatea reducerii timpului de muncă, indemnizaţii pentru zilieri şi sezonieri şi fondurile pentru telemuncă. Impactul bugetar este estimat la 2,4 mld. lei.

0
masuri-de-sprijin-pentru-piata-muncii-adoptate-de-guvern-s-au-reglementat-posibilitatea-reducerii-timpului-de-munca,-indemnizatii-pentru-zilieri-si-sezonieri-si-fondurile-pentru-telemunca-impactul-bugetar-este-estimat-la-2,4-mld-lei.

Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri adoptate, potrivit Ministerului Muncii.

Una din noile reglementări adoptate de Guvern, și care va putea fi aplicată ori de câte ori se instituie stare de urgență/alertă/asediu, este sprijinul acordat de stat sub forma unei scheme de finanțare temporară a salariaților care vor avea program redus de muncă, pentru a evita concedierile. Executivul a creat posibilitatea angajatorului să reducă, în această perioadă, timpul de muncă al salariaților, cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și cu reducerea corespunzătoare a salariului, diferența fiind plătită de stat.

Pentru zilierii care îşi desfășoară activitatea într-unul din domeniile afectate de întreruperea sau restrângerea activității ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2 se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarul de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Guvernul a mai decis să acorde pentru sezonieri o indemnizație de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41.5% din câștigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni.

De asemenea, în zona de telemuncă, Guvernul a prevăzut acordarea, o singură dată, a unei sume de 2.500 lei pentru angajații care au lucrat în acest regim în perioada stării de urgență sau de alertă pentru cel puțin 15 zile, pentru achiziționarea de pachete de bunuri și servicii tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă. Această măsură se adresează angajatorilor care au statutul de întreprinderi mici și mijlocii și care au făcut dovada utilizării telemuncii în perioada stării de urgență.

Comunicatul complet poate fi consultat aici.

Accident aviatic în India. Un avion cu aproape două sute de pasageri la bord a ieșit de pe pistă la aterizare. Din primele informații, aeronava s-a rupt în două după ce a părăsit pista.n primele informații, aeronava s-a rupt în două după ce a părăsit pista.

0
accident-aviatic-in-india-un-avion-cu-aproape-doua-sute-de-pasageri-la-bord-a-iesit-de-pe-pista-la-aterizare-din-primele-informatii,-aeronava-s-a-rupt-in-doua-dupa-ce-a-parasit-pistan-primele-informatii,-aeronava-s-a-rupt-in-doua-dupa-ce-a-parasit-pista.

Aeronava, un Boeing 737 aparținând companiei Air India Express, a atins pista la aterizare cu viteză mare, motiv pentru care a părăsit calea de rulare. 

La bord se aflau circa două sute de persoane, repatriate în India după ce fuseseră blocate de pandemie în străinătate, iar 17 dintre ele nu au supraviețuit. Incidentul s-a petrecut în jurul orei locale 19:00 pe fondul ploilor abundente din regiune.

Direcția Generală a Aviației Civile (DGCA) din India a precizat: „Air India Express AXB1344, Boeing 737 care zbura de la Dubai către Calicut, cu 195 de persoane la bord, cu o vizibilitate de două mii de metri, în condiții de ploaie puternică, după aterizarea pistei 10 a continuat să ruleze până la sfârșitul pistei, a căzut în vale și s-a rupt în două bucăți “.

#AirIndiaExpress aircraft from #Dubai to Calicut with 191 passengers crashes after overshooting the runway and going into valley .Fire tenders ambulances rushed to the spot,Air India express flight from Dubai crash lands at calicut casualties expected, Airplane has broke pic.twitter.com/eQE4OFaoEH

— PINAK SHUKLA🇮🇳 (@PINAK_SHUKLA) August 7, 2020

An airplane with almost 200 passengers has crashed at an airport in Karipur, India. We are praying for the safety of everyone on board. 🙏 pic.twitter.com/IcyAFzhCGo

— Outage Alert (@OutageAlert2020) August 7, 2020

Prague Open: Primul turneu la care va participa Simona Halep se vede în exclusivitate la Digi Sport

0
prague-open:-primul-turneu-la-care-va-participa-simona-halep-se-vede-in-exclusivitate-la-digi-sport

Digi Sport va transmite în DIRECT și în EXCLUSIVITATE Turneul de la Praga, care se desfășoară în perioada 10 – 16 august 2020. De asemenea, competiția poate fi urmărită pe Digi.Online, cât și pe site-ul digisport.ro.

Simona Halep și-a anuntat prezența la Turneul de la Praga și este cap de serie numărul 1. Prague Open este primul turneu, după declanșarea pandemiei, la care participă numărul 2 WTA. Simona va evolua pe zgură, suprafața sa preferată de joc.

Simona Halep va fi însoțită pe tabloul principal de Irina Begu și Patricia Țig. Cele două au evoluat în această săptămână la Palermo unde, din pacate, au fost eliminate din primul tur. În calificările turneului din Cehia, România are alte patru reprezentante: Ana Bogdan, Irina Bara, Jaqueline Cristian și Gabriela Ruse.

Turneul de la Praga este un turneu din categoria WTA International, având premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câștigătoarea va fi recompensată cu 43.000 de dolari și 280 de puncte în clasamentul WTA. Competiția se va desfășura fără spectatori, iar participanții vor respecta reguli stricte pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

La Câmpulung Moldovenesc debutează cel mai important concurs de alergare montană din România-Bucovina Ultra Rocks

0
la-campulung-moldovenesc-debuteaza-cel-mai-important-concurs-de-alergare-montana-din-romania-bucovina-ultra-rocks

La miezul nopții, la Câmpulung Moldovenesc va debuta cel mai important concurs de alergare montană din România-Bucovina Ultra Rocks. Potrivit primarului Mihăiță Negură, competiția cuprinde 5 probe, pe distanțe între 15 și 110 kilometri și va reuni la start 500 de participanți. Aceștia vor alerga pe Rarău, prin Cheile Moara Dracului, Codrul Secular Slătioara, Popii Rarăului, Zugreni, Pietrosu Bistriței, Giumalău, Valea Putnei, Transrarău, Munceii Rarăului, Pîrîul Mesteacăn și Runc. Primarul Negură a menționat că Bucovina Ultra Rocks este înscrisă în calendarul Asociației Internaționale de Trail Running și va pune Cîmpulungul pe harta mondială a trailrunning-ului. El a subliniat că această competiție va reprezenta și-n următorii ani un eveniment de referință pentru comunitatea bucovineană.

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Marea Britanie. BMW-urile hibride vor trece automat pe baterie în zonele centrale din Londra și Birmingham, într-o încercare de a opri intenția guvernului britanic de a interzice mașinile hibrid.

0
marea-britanie-bmw-urile-hibride-vor-trece-automat-pe-baterie-in-zonele-centrale-din-londra-si-birmingham,-intr-o-incercare-de-a-opri-intentia-guvernului-britanic-de-a-interzice-masinile-hibrid.

Deocamdată doar zece mii de modele (noi) BMW vor putea funcționa în acest fel. Imediat ce sistemul de navigație GPS al mașinii detectează faptul că a ajuns într-o zonă în care accesul mașinilor e limitat de emisii (geofencing), face automat trecerea pe sistemul electric. Dar numai Londra și Birmingham au activat acest tip restricție zonală, detectabil cu orice sistem GPS, nu numai de cel al autoturismelor și care funcționează de mai mult timp în orașele germane.

Guvernul Regatului Unit a anunțat că are în vedere interzicerea totală a autovehiculelor cu combustie internă, inclusiv a celor hibrid (care au și motor electric), începând cu 2035 sau chiar mai devreme. De altfel, din 2019 subvențiile pentru mașinile hibrid au fost oprite, provocând o reacție destul de dură a industriei auto.

Spre deosebire de mașinile electrice, cele hibride au de regulă o autonomie mai mică a bateriei, fiind nevoite fie să treacă pe motorul cu combustie pentru reîncărcarea acesteia, fie să o încarce de la o priză.

Sursa: The Guardian

Foto: Marc Hekner/Unsplash

SUA. Donald Trump a emis două ordine executiv prin care interzice firmelor americane și persoanelor să facă orice fel de tranzacții cu cele două companii chineze care dețin TikTok și WeChat. Intră în vigoare în 45 de zile.

0
sua-donald-trump-a-emis-doua-ordine-executiv-prin-care-interzice-firmelor-americane-si-persoanelor-sa-faca-orice-fel-de-tranzactii-cu-cele-doua-companii-chineze-care-detin-tiktok-si-wechat-intra-in-vigoare-in-45-de-zile.

Ordinele executive (un fel de ordonanțe de urgență) vin pe fondul declarațiilor administrației americane privind creșterea eforturilor de  a scoate din rețelele naționale aplicațiile chinezești pe care le numesc periculoase.

Oarecum similară cu Instagram, TikTok este o aplicație de video-sharing care permite distribuirea unor scurte filmulețe, în timp ce WeChat este similară WhatsApp dar are în plus funcționalități de protofel pentru plată on-line. TikTok are peste 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume, dintre care 80 de milioane în SUA, în timp ce WeChat atinsese în 2018 peste un miliard de utilizatori.

Considerate a fi o amenințare la adresa securității, pentru că, spune Donald Trump, dau acces guvernului chinez la datele cetățenilor americani, cele două aplicații au fost inițial interzise în rândul militarilor americani. Totuși, Trump nu le-a interzis pe teritoriul SUA, așa cum amenințase inițial ci, în baza International Emergency Economic Powers Act (o lege care dă puteri speciale președintelui în privința interzicerii unor tranzacții, în situații de urgență), Donald Trump împiedică aplicațiile chineze să mai poată face încasări de pe piața americană. Cele 45 de zile, termenul de intrare în vigoare al ordinelor executive, au însă menirea de a forța vânzarea TikTok către o companie americană. 

Anticipând mișcarea, chinezii de la ByteDance (proprietarul TikTok) au început deja discuții cu Microsoft pentru vânzarea operațiunilor din SUA, însă, potrivit Financial Times, gigantul american nu vrea doar operațiunile din SUA, vrea să cumpere toată aplicația TikTok și operațiunile din toată lumea.

Surse: Reuters, Insider, Financial Times

Foto: Kon Karampelas/Unsplash

Liban. Autoritățile au reținut 16 oficiali și responsabili ai portului din Beirut, în cadrul anchetei deschise în urma exploziei puternice de marți.

0
liban-autoritatile-au-retinut-16-oficiali-si-responsabili-ai-portului-din-beirut,-in-cadrul-anchetei-deschise-in-urma-exploziei-puternice-de-marti.

Fadi Akiki, reprezentantul guvernului în Tribunalul Militar, anunță că au fost interogate 18 vameși, oficiali ai portului și responsabili de lucrările de întreținere la depozitului care a explodat, conform Reuters.

Akiki anunță că în urma audierilor, 16 persoane au fost reținute, și că cercetările continuă.

Marți, o explozie foarte puternică s-a produs la un depozit din zona portuară a orașului Beirut. La câteva ore după incident, președintele a acuzat că acolo erau depozitate necorespunzător 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

Explozia a distrus cel mai mare siloz de grâu al statului, iar rezervele rămase mai ajung doar pentru o lună, existând posibilitatea unei crize alimentare. Sute de mii de persoane, care locuiau pe o rază de 10 kilometri, au rămas fără locuințe.

Sursă alternativă: Reuters

Disney a pierdut 3,5 miliarde de dolari numai din cauza închiderii parcurilor sale tematice, în perioada de carantină. Pe total, încasările companiei au scăzut cu peste 30%.

0
disney-a-pierdut-3,5-miliarde-de-dolari-numai-din-cauza-inchiderii-parcurilor-sale-tematice,-in-perioada-de-carantina-pe-total,-incasarile-companiei-au-scazut-cu-peste-30%.

Dacă parcurile din Shanghai, Hong Kong sau Japonia s-au redeschis după ridicarea restricțiilor în mai, Disney World Florida și Disneyland Paris au reînceput să primească vizitatori abia în iulie, iar Disneyland California este în continuare închis. În aceste condiții, încasările grupului numai din acest segment au scăzut cu 85%, până la un miliard de dolari, față de 5 miliarde înainte de pandemie.

Facilitățile de distracții ale Disney cuprind șase parcuri tematice, linii turistice terestre și croaziere, precum și hoteluri și lanțuri de produse, toate puternic afectate de restricțiile de siguranță impuse de statele lumii în încercarea de a controla pandemia de coronavirus.

Cu magazinele de produse închise și ele, s-au înregistrat pierderi importante și pe segmentul vânzărilor cu amănuntul, dar și a licențierii de produse noi. Pe total, veniturile companiei au scăzut cu peste 30% față de finalul anului 2019.

Sursa: CNBC

Judecătorii cer modificarea legislației și revizuirea Constituției, în urma rămânerii definitive a deciziei CEDO în Cazul Kovesi. Cer independența procurorilor, libertatea de opinie a magistraților dar și o reformă a Curții Constituționale care să cuprindă depolitizarea acesteia.

0
judecatorii-cer-modificarea-legislatiei-si-revizuirea-constitutiei,-in-urma-ramanerii-definitive-a-deciziei-cedo-in-cazul-kovesi-cer-independenta-procurorilor,-libertatea-de-opinie-a-magistratilor-dar-si-o-reforma-a-curtii-constitutionale-care-sa-cuprinda-depolitizarea-acesteia.

Asociațiile “Forumul Judecătorilor” și “Inițiativa pentru Justiție” au emis un punct de vedere elaborat, în urma deciziei Ministerului de Externe de a nu ataca decizia pronunțată de CEDO în speța câștigată de Laura Codruța Kovesi, împotriva deciziei CCR prin care a fost demisă din funcția de procuror-șef al DNA.

Principalele puncte de vedere exprimate de judecători:

  • Eliminarea limitărilor reglementate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor
  • Reglementarea principiului independenței între principiile care guvernează activitatea procurorilor. Este necesară cel puțin explicitarea sintagmei „sub autoritatea ministrului justiției”, prevăzută la Art. 132 din Constituție
  • Regândirea sistemului de numire/revocare a procurorilor în funcții de conducere la nivel înalt, inclusiv prin revizuirea dispozițiilor corespunzătoare din Constituție, în vederea asigurării condițiilor pentru un proces de numire/revocare neutru și obiectiv, prin menținerea rolului unor autorități, cum sunt Președintele și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în măsură să contrabalanseze influența Ministrului Justiției (spre exemplu, cel puțin reglementarea avizului conform al CSM). 
  • Realizarea unor modificări legislative și/sau revizuiri constituționale cu privire la Curtea Constituțională.
  • Revizuirea legislației constituționale și infraconstituționale privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României și procedurile aflate în competența Curții. Reglementarea unor interdicții de desemnare ca judecători a persoanelor care au fost membri ai unor partide politice, cu cel puțin 5 ani înainte de desemnare.  

Comunicatul integral al celor două asociații