- Advertisement -
Acasă Blog

Informațiile false privind o presupusă fraudă electorală în SUA au scăzut cu 73% după ce președintelui Trump i-au fost suspendate sau restricționate conturile de pe rețelele de socializare.

0
informatiile-false-privind-o-presupusa-frauda-electorala-in-sua-au-scazut-cu-73%-dupa-ce-presedintelui-trump-i-au-fost-suspendate-sau-restrictionate-conturile-de-pe-retelele-de-socializare.

Potrivit unei analize a companiei de cercetare Zignal Labs, citată de Business Insider, numărul postărilor de pe rețelele de socializare, care susțin că Donald Trump a câștigat alegerile, a scăzut de la 2,5 milioane de mențiuni în săptămâna anterioară răscoalei de la Capitoliu, la doar 688 de mii în ultima săptămână.

Datele indică faptul că măsurile luate de platformele de socializare de a restricționa conspirațiile și dezinformarea dau rezultate.

Alături de Donald Trump și-au mai pierdut conturile de Twitter (cea mai populară platformă din SUA) și aliații acestuia – gneralul Michael Flynn, avocata Sidney Powell, dar și Ron Watkins, considerat o figură cheie în răspândirea conspirației QAnon. Mențiunile despre hashtagurile #FightforTrump, #HoldTheLine au scăzut cu aproximativ 95%, chiar dacă au crescut mențiunile despre personajul Q, o presupusă sursă, apropiată de Trump, care ar fi dezvăluit informații despre lupta acestuia cu “statul paralel”.

Sursa: Business Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

Reportaj The Guardian. Exportatorii britanici se confruntă cu probleme majore și creșteri de costuri. Se văd nevoiți să concedieze oameni în UK și să angajeze în țările UE, pentru a putea rămâne pe piața europeană.

0
reportaj-the-guardian-exportatorii-britanici-se-confrunta-cu-probleme-majore-si-cresteri-de-costuri-se-vad-nevoiti-sa-concedieze-oameni-in-uk-si-sa-angajeze-in-tarile-ue,-pentru-a-putea-ramane-pe-piata-europeana.

La două săptămâni de la Brexit, antreprenorii britanici mai mari sau mai mici se confruntă cu probleme foarte grave. Exportatorii de pește nu prea mai reușesc să vândă mare lucru pe piețele europene, din cauza întârzierilor de la frontieră și spun că Boris Johnson și conservatorii i-au indus în eroare cu privire la Brexit.

Principalele lanțuri de supermarketuri trag semnale de alarmă cu privire la problemele de aprovizionare cu alimente, mai ales în Irlanda de Nord, tot din cauza birocrației și a noilor reguli de la frontieră.

La toate acestea se adaugă costurile suplimentare cauzate de aceste întârzieri, dar și de taxele suplimentare (trei la număr) pe care trebuie să le plătească exportatorii – o taxă de export de 4,50 de lire pentru fiecare colet expediat către UE, una de 5 lire sterline pe colet care acoperă costurile curierilor legate de plata în avans a taxelor de import în țara de destinație și, în al treilea rând, o taxă de cel puțin 14 euro pe colet, stabilită de fiecare țară UE (calculată ca procent din valoarea mărfurilor), plus TVA la destinație.

“Se vor pierde aici locuri de muncă, nu în UE”, a comentat un mic antreprenor pentru The Guardian, arătând că aceste costuri vor diminua profitul, cel puțin la momentul în care fiecare firmă britanică va reuși să își organizeze un depozit de distribuție în interiorul UE, ceea ce presupune însă concedierea unei părți a personalului din UK, pentru a angaja alți oameni în țările UE.

Reportajul integral pe The Guardian

Foto: Sander Crombach/Unsplash

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday

STS precizează că persoanele cu boli cronice pot fi programate pentru vaccinare și prin intermediul medicilor de specialitate, începând de azi.

0
sts-precizeaza-ca-persoanele-cu-boli-cronice-pot-fi-programate-pentru-vaccinare-si-prin-intermediul-medicilor-de-specialitate,-incepand-de-azi.

Serviciul de Telecomunicații Speciale precizează că persoanele cu afecțiuni cronice pot opta pentru următoarele metode de programare:

 • Individual, direct în platformă.
 • Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar.
 • Prin intermediul direcțiilor de asistență socială.

  Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

  • Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice.

  Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

  • Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25.

  *Pentru oricare dintre variantele de înscriere și programare, persoana deține responsabilitatea legală asupra datelor declarate.

  STS mai adaugă că până duminică la ora 11, prin intermediul platformei programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au realizat 209.270 programări pentru persoanele din etapa a II-a de vaccinare (115.954 adulți peste 65 ani, 46.806 persoane cu afecțiuni cronice și 46.510 angajați din domenii esențiale).

  Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

  – individual direct în platformă – 104.655 de persoane

  – prin intermediul medicilor – 13.343 de persoane

  – telefonic, prin Call Center – 29.825 de persoane

  – prin intermediul angajatorului – 61.447 de persoane din domenii esențiale

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday

  SUA. Imediat după preluarea funcției, Joe Biden va mobiliza Garda Națională pentru construirea rapidă a unor centre de vaccinare împotriva coronavirusului. 

  0
  sua-imediat-dupa-preluarea-functiei,-joe-biden-va-mobiliza-garda-nationala-pentru-construirea-rapida-a-unor-centre-de-vaccinare-impotriva-coronavirusului. 

  Administrația Biden a făcut pubic o parte a planului “de intervenție rapidă”, pentru a face vaccinurile anti coronavirus disponibil pe tot teritoriul SUA. “Va lua ceva timp până când schimbările pe care le vom face se vor vedea și în statisticile Covid. Nu sunt doar statistici, sunt vieți”, a spus Biden în timpul unui discurs în care a dezvăluit parțial planul său.

  Președintele ales Joe Biden intenționează să utilizeze FEMA, agenția responsabilă de managementul dezastrelor, precum și Garda Națională, pentru a construi rapid centre de vaccinare. De asemenea, imediat după învestire, Administrația Biden va implica lanțurile logistice ale farmaciilor în distribuirea vaccinului, intenția fiind de a reuși vaccinarea a 100 de milioane de persoane în 100 de zile.

  Ritmul vaccinărilor în SUA merge mult mai lent decât sperau oficialii. Până vineri, din cele 31,1 milioane de doze de vaccin distribuite în SUA, fuseseră administrate puțin peste 12 milioane, dintre care doar 1,5 milioane la a doua doză, deși Administrația Trump își propusese să atingă 20 de milioane de vaccinuri administrate până la finalul anului 2020.

  Între timp, numărul cazurilor zilnice a ajuns la 238 de mii, iar cel al deceselor la 3.310 pe zi.

  Sursă alternativă: NBC

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday

  Germania. Armin Laschet, premierul celui mai mare land, este succesorul Angelei Merkel la conducerea CDU și are prima șansă de a deveni următorul cancelar, după alegerile din septembrie. 

  0
  germania-armin-laschet,-premierul-celui-mai-mare-land,-este-succesorul-angelei-merkel-la-conducerea-cdu-si-are-prima-sansa-de-a-deveni-urmatorul-cancelar,-dupa-alegerile-din-septembrie. 

  Deși era cotat cu a doua sau a treia șansă, premierul Landului Renania de Nord-Westfalia a câștigat alegerile interne din CDU, beneficiind și de sprijinul tacit al Angelei Merkel. Armin Laschet are 59 de ani și l-a învins pe omul de afaceri conservator Friedrich Merz, cu un scor de 521 de voturi la doar 466. Al treilea candidat, Norbert Röttgen, a fost eliminat în primul tur al scrutinului intern.

  Domnul Laschet o înlocuiește în funcția de președinte al partidului pe Annegret Kramp-Karrenbauer, care, deși a preluat conducerea creștin-democraților în urmă cu doi ani, nu s-a profilat totuși ca succesoare a doamnei Merkel, ci a fost privită mai mult ca lider interimar al celui mai mare partid german (CDU a condus Germania 50, din cei 70 de ani de după război).

  Germania va avea alegeri parlamentare în septembrie 2021, dar BBC observă că și în cazul unei victorii a CDU nu este garantat că Laschet va deveni următorul cancelar. Ministrul Sănătății, Jens Spahn, care acum îl secondează pe Laschet, dar și Markus Söder, liderul partidului bavarez CSU, sunt potențial candidați la conducerea guvernului federal.

  Domnul Laschet a fost un aliat permanent al Angelei Merkel, inclusiv în politicile de integrare europeană, dar și atunci când aceasta a încurajat acceptarea imigranților. În mesajul său de campanie, Laschet a spus că o schimbare de direcție după Merkel “ar transmite exact semnalul greșit”, iar în discursul de învingător, el a precizat modest că: „Voi face totul pentru ca alianța să rămânp unită, iar apoi mă voi asigura că următorul cancelar va fi din Uniune [CDU/CSU]”.

  În primăvara trecută a existat totuși un conflict între Laschet și Merkel, după ce premierul celui mai mare land german a cerut ridicarea restricțiilor epidemice mai devreme decât dorea cancelarul. 

  Sursă alternativă: DW

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday

  Coronavirus România. În ultimele 24 de ore, au fost depistate 3.218 cazuri noi, din 26.930 de teste (12%), dintre care 4.409 teste rapide. În acest interval au decedat 66 de persoane, iar la ATI sunt internați 1.089 de pacienți.

  0
  coronavirus-romania-in-ultimele-24-de-ore,-au-fost-depistate-3218-cazuri-noi,-din-26930-de-teste-(12%),-dintre-care-4409-teste-rapide-in-acest-interval-au-decedat-66-de-persoane,-iar-la-ati-sunt-internati-1089-de-pacienti.

  Grupul de Comunicare Strategică a raportat sâmbătă (16 ianuarie) 3.218 de noi infecții cu coronavirus. În ultimele 24 de ore au fost raportate 66 de decese. Numărul total de cazuri urcă astfel la 691.488, dintre care 17.164 au decedat și 620.058 s-au vindecat. Au fost reconfirmate pozitiv, în urma retestării, un număr de 696 de persoane.

  În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.485. Dintre acestea, 1.089 sunt internate la ATI.

  Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.153.025 de teste RT-PCR și 39.691 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.521 teste RT-PCR (12.134 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.387 la cerere) și 4.409 teste rapide antigenice.

  Comunicatul integral: 

  Până astăzi, 16 ianuarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 691.488 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

  620.058 de pacienți au fost declarați vindecați.

  În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 3.218 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

  Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 696 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

  Până astăzi, 17.164 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

  În intervalul 15.01.2021 (10:00) – 16.01.2021 (10:00) au fost raportate 66 de decese (42 bărbați și 24 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani,  Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea, Ilfov și București.

  Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 24 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 25 decese la categoria de peste 80 de ani.

  60 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 6 pacienți decedați nu prezentat comorbidități.

  În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.485. Dintre acestea, 1.089 sunt internate la ATI.

  Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 5.153.025 de teste RT-PCR și 39.691 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.521 teste RT-PCR (12.134 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.387 la cerere) și 4.409 teste rapide antigenice.

  De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 649 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 16 ianuarie a.c.

  Pe teritoriul României, 36.526 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 8.425 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 59.762 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 85 de persoane.

  În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.263 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 730 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

  Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 ianuarie, 4.885 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 911.660 de lei.

  De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 2 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

  Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

  Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

  În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 7.396 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 1.941 în Italia, 1.487 în Spania, 173 în Marea Britanie, 125 în Franța, 3.110 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 36 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 7 în Suedia,  131 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 36 în Elveția, 3 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 2 în Bulgaria, 12 în Cipru, 2 în India, 2 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 12 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 79 în Irlanda și câte unul în Argentina, Tunisia, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Singapore, Slovenia, Federația Rusă și Croația. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 135 de cetățeni români aflați în străinătate, 33 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 11 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 3 în Irlanda, 2 în Elveția, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia și unul în Iran, au decedat.

  Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday

  SUA. Toyota va plăti 180 de milioane de dolari pentru raportarea falsă a emisiilor generate de mașinile sale, între 2005 și 2015.

  0

  Procuratura Manhattan (New York) arată că în perioada de timp precizată, constructorul auto a fost conștient de faptul că mașinile sale nu reușesc să controleze degajarea gazelor de eșapament, dar nu a anunțat autoritățile, ci a vândut milioane de unități. Astfel, compania a încălcat Legea Privind Protejarea Calității Aerului.

  Procurorul-șef interimar din Manhattan, Audrey Strauss, a declarat: ”Toyota a închis ochii în fața neregulilor”. Un purtător de cuvânt al constructorului a recunoscut că raportarea a fost anunțată târziu, dar a replicat că ea a avut loc imediat ce problema a fost identificată. Acesta a completat că standardele în privința calității mediului vor fi revizuite.

  Toyota este al doilea constructor de automobile la nivel mondial, după grupul Volkswagen. Compania a fost lăudată pentru că respectă protocoalele în privința sănătății și a mediului atunci când a lansat hibridul Prius (electric și pe benzină). Reputația i-a fost afectată din 2019, când a spus public că susține inițiativa președintelui Trump de a relaxa pragurile acceptate în privința emisiilor de eșapament. Totodată, este criticată și pentru faptul că are o tranziție greoaie către modele complet electrice.

  Odată cu instalarea lui Joe Biden la Casa Albă, grupurile auto se așteaptă la o revenire la standardele dinaintea administrației Trump. Potrivit unui raport întocmit de Agenția pentru Protecția Mediului, în ultimii ani vehiculele produse de constructorul japonez au un consum ridicat de combustibil fosil, ceea ce a condus la creșterea gradului de poluare în SUA.

  Au mai fost amendate în SUA și Volkswagen, în cadrul scandalului Dieselgate în care a fost acuzată că a manipulat testele privind emisiile de carbon generate de mașinile sale diesel, dar și Daimler, care a trebuit să plătească 2,2 miliarde de dolari pentru că și-a setat mașinile Mercedes-Benz și dubele pentru a trece testele de poluare.

  Sursa: New York Times

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday

  Ministrul Sănătății a anunțat o serie de stimulente pentru personalul medical care lucrează ore suplimentare pentru vaccinarea populației. Precizează că în următoarele săptămâni, numărul dozelor de vaccine Pfizer livrate României va scădea.

  0
  ministrul-sanatatii-a-anuntat-o-serie-de-stimulente-pentru-personalul-medical-care-lucreaza-ore-suplimentare-pentru-vaccinarea-populatiei-precizeaza-ca-in-urmatoarele-saptamani,-numarul-dozelor-de-vaccine-pfizer-livrate-romaniei-va-scadea.

  Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a anunțat că guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență privind înființarea centrelor de vaccinare necesare în următoarea etapă de vaccinare. Prin aceeași ordonanță, executivul va deconta campania de imunizare. Ministrul a anunțat o serie de stimulente pentru personalul medical care efectuează ore suplimentare atunci când vaccinează persoane, dar și praguri de stimulare a medicilor de familie care înscriu pacienți în vederea vaccinării.

  Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății:

  • Cei care muncesc în afara programului, la centrele de vaccinare, vor primi stimulente: 90 de lei pe oră pentru medici, 45 de lei pentru asistenți și 20 de lei pentru registratori. Au fost stabilite sumele prin OUG. Dincolo de asta, avem mare nevoie de toți acești oameni care se vor înscrie pentru a vaccina populația.
  • Medicii de familie. Ne bazăm să informeze oamenii, să le stea la dispoziție pentru informații, pentru că cele mai bune informații le iei de la un medic pe care-l cunoști, nu de la un politician care vorbește la televizor. Ne bazăm pe ei să programeze pacienții pe care-i au pe listă, în vederea vaccinării, să se asigure că vin la vaccinare și să le stea la dispoziție și după. Medicii de familie vor fi plătiți suplimentar pentru o muncă suplimentară.
  • Când din lista totală de persoane eligibile pentru vaccinare sunt înscrise peste 50%, se face o plată de 50 de lei per pacient. Dacă procentul este de 60%, plata este de 60 de lei per pacient.
  • Testarea tuturor persoanelor simptomatice și care sunt definite drept contacți ai celor identificați pozitiv cu COVID-19. Dacă cineva lucrează în școală sau e elev și apare într-o anchetă epidemiologică, va fi testat. Dacă într-o clasă, un compil e confirmat pozitiv, toți colegii vor fi testați. Lucrăm la un ghid de bune practici pentru redeschiderea școlilor pe 8 februarie.
  • Livrările în următoarele trei săptămâni vor fi mișcorate și în România, în contextul în care Pfizer a anunțat că livrările în Europa vor întârzia, pentru că își extinde capacitatea de producție. Avem acum o oarecare rezervă care acum ne asigură rapelul în cazul celor vaccinați deja cu prima doză. Avem o rezervă de 100 de mii de doze.

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday

  BNR a redus dobânda de politică monetară la 1,25%, față de 1,5%. Măsura intră în vigoare de luni și vine după trei reduceri similare decise în 2020. Este cea mai mică rată a dobânzii din istorie.

  0
  bnr-a-redus-dobanda-de-politica-monetara-la-1,25%,-fata-de-1,5%-masura-intra-in-vigoare-de-luni-si-vine-dupa-trei-reduceri-similare-decise-in-2020-este-cea-mai-mica-rata-a-dobanzii-din-istorie.

  Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2021, a hotărât următoarele:

  • reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021;
  • reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75 la sută pe an, de la 1,00 la sută pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an;
  • păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

  La începutul anului trecut, dobânda de referință era 2,25%, însă pe parcursul anului trecut BNR a decis trei reduceri ale acesteia, astfel că la sfârșitul lui 2020 era 1,5%. Prin decizia de astăzi, Banca Națională pompează lichidate în piață, lucru care ar putea duce la scăderea ROBOR.

  Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, era cotat vineri, 15 ianuarie 2020, la 1,78%, după ce a scăzut în ultimele două săptămâni.

  Sursa: BNR.

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday

  SUA. Cu cinci zile înainte de învestire, Joe Biden anunță un pachet de stimulare economică de 1,9 mii de miliarde de dolari. Mai mult de jumătate din acești bani vor fi acordați ca plăți directe către familii.

  0
  sua-cu-cinci-zile-inainte-de-investire,-joe-biden-anunta-un-pachet-de-stimulare-economica-de-1,9-mii-de-miliarde-de-dolari-mai-mult-de-jumatate-din-acesti-bani-vor-fi-acordati-ca-plati-directe-catre-familii.

  Pachetul de ajutor include 415 miliarde de dolari pentru efortul de vaccinare și combatere a pandemiei, o mie de miliarde de dolari în plăți directe către cetățeni și aproximativ 440 de miliarde de dolari pentru întreprinderile mici și comunitățile afectate de pandemie.

  Anumite familii vor primi cecurile de 1.400 de dolari, suplimentar față de cei 600 de dolari (aprobați de Donald Trump la finalul lunii decembrie), iar indemnizațiile individuale de șomaj vor crește la 400 de dolari pe săptămână, de la 300 de dolari acum, și vor fi prelungite până în septembrie.

  “O criză a suferinței umane profunde este vizibilă și nu mai este timp de pierdut. Trebuie să acționăm și trebuie să acționăm acum,” a spus Joe Biden, într-o alocuțiune televizată.

  Planul lui Biden trebuie aprobat de Congres și este previzibil faptul că și el se va lovi de opoziția unei părți a republicanilor, care s-au opus și planului lui Donald Trump, care dorea stimulente de 2.000 de dolari pentru familiile cu venituri mai mici. În decembrie, Congresul SUA a aprobat un pachet similar de stimulente economice, dar în valoare de numai 900 de miliarde de dolari.

  Sursă alternativă: Washington Post

  Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

  Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

  Susține echipa Biziday