- Advertisement -
Acasă Stiri Bomba ticăie la ASF

Bomba ticăie la ASF

Ziarul Naţional a publicat ieri articolul „DNA intră în ASF! Banii de asigurări, „sifonaţi” în Bulgaria!” sub semnătura lui Cătălin Tache, care dezvăluie malversaţiuni în activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe piaţa asigurărilor.

Articolul survine celui publicat cu o săptămână în urmă, de ziarul BURSA, sub titlul „ASF: Organigrama coruptiei” (4 iunie), care a dezvăluit o parte dintre relaţiile de rudenie şi interes prin care numeroşi lucrători ai ASF au fost angajaţi şi promovaţi acolo.

în aceastaă perioadă, ASF se afla în mijlocul unor incendii pe care incompetenţa lucrătorilor săi (dar, probabil şi corupţia) le alimentează cu iresponsabilitate, atît în piaţa asigurărilor, aşa cum o arată şi articolul de ieri al lui Tache din Naţional, cît şi în piaţa de capital, aşa cum a arătat-o BURSA, de trei luni încoace.

Reamintim că luna aceasta este programată numirea unui preşedinte al ASF, care să curme interimatul prelungit al Doinei Dascălu, dar sindicatele din asigurări şi o parte a comunităţii pieţei de capital care nu este conectată la butoanele corupţiei din ASF, îşi doresc o curăţare completa a instituţiei devenite o colecţie de sinecuri şi schimbarea întregii conduceri.

BURSA

DNA intră în ASF! Banii de asigurări, „sifonaţi” în Bulgaria!

de Catalin Tache / ziarul National /10.06.2020

Documente absolut incendiare au intrat în posesia procurorilor anticorupţie, cei care tocmai sunt pe cale să declanşeze „ancheta secolului”, în care sunt vizate nenumărate nume grele de la vârful Autorităţii de Supraveghere Financiară! Cei vizaţi în această primă fază a anchetei fiind, alături de prim-vicepreşedintele Elena Doina Dascălu, Florin Golovatic, Cristian Roşu, Gabriel Grădinescu, Ştefan Daniel Armeanu, Jozsfef Birtalan, Ioan Gheorghe Ţara şi Aura Gabriela Socol. Sursele noastre susţin că toţi aceştia vor urma să dea explicaţii cu privire la modul în care a fost tratat raportul de control realizat de ASF la societatea Euroins România Asigurare – Reasigurare SA.

Elena Dascălu- Cristian Roşu – Florin Golovatic, „triunghiul Bermudelor” unde s-a pierdut raportul Euroins

Dar mai ales de ce nu au fost sesizate şi organele de urmărire penală, mai- marii Autorităţii mulţumindu-se doar să „mângâie” părinteşte pe cap, cu o singură amendă, societatea care domină piaţa românească a asigurărilor!

Deşi din documentele intrate şi în posesia noastră reiese negru pe alb că sub forma unor tranzacţii „frăţeşti” în baza unor contracte REPO între Euroins România Asigurare -Reasigurare SA şi Starcom Holding, sume uriaşe au fost astfel „sifonate” în Bulgaria! Pista urmărită acum de anchetatori ducând direct în Sofia, pe strada Christopher Columbus nr. 43!

Fiind vorba de operaţiuni financiare efectuate chiar sub nasul autorităţilor române! La ambele capete ale „axei” Bucureşti – Sofia aflându-se asociaţii Assen Milkov Christov şi Kiril Boshov. Iar ancheta DNA se anunţă una cu atât mai explozivă, cu cât în afara documentelor interne ale ASF care demonstrează deja „clemenţa” cel puţin stranie arătată faţă de societatea de asigurare cu „firma mamă” în Bulgaria, procurorii verifică acum şi care ar fi putut fi „preţul corect” al controversatelor decizii luate la vârful ASF.

Axa Assen Christov – Kiril Boshov

Astfel, după cum reiese cât se poate de clar inclusiv din Decizia nr.199/20.02.2020 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară sub semnătura directorului Florin Golovatic cu privire la „traseul banilor” Euroins România către „firma mamă” din Bulgaria, „în cadrul investiţiilor realizate de societate s-au efectuat anumite tranzacţii în baza unor contracte REPO încheiate cu societatea Starcom Holding, din Sofia, cu sediul în str.

Christopher Columbus nr.43, instrumentele financiare tranzacţionate fiind acţiuni în societatea Eurohold Bulgaria. Assen Milkov Christov, membru al Consiliului de Administraţie la Euroins România deţine mai mult de 50% din acţiuni la societatea Starcom Holding şi este, împreună cu Kiril Boshov, administrator atât la societatea Euroins Romania, cât şi la societatea Starcom Holding. Toate contractele de împrumut (finanţare) încheiate de Euroins Romania cu Starcom Holding au fost semnate de Assen Christov, din partea Starcom Holding şi au vizat finanţări şi transferul temporar de acţiuni Eurohold (cu obligaţia răscumpărării acestora la scadenţa contractului).”! Însă conform prevederilor art.144 din Legea nr. 31/1990, alin.(1) şi(2) este interzisă creditarea de către societate a administratorilor, soţul sau soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv al administratorului, sau dacă operaţiunea priveşte o societate la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris! Iar cei doi membri ai Consiliului de Adminsitraţie, atât Assen Milkov Christov, cât şi Kiril Boshov au luat hotărâri şi în calitate de membri în Adunarea Generală a Acţionarilor, ca unici reprezentanţi ai acţionarilor! Fără să le pese astfel de prevederile art.125 alin (5) din Legea nr. 31/1990 a societăţilor comerciale : ” Membrii consiliului de administraţie, directorii, respectiv membrii directoratului şi ai consiliului de supraveghere, ori funcţionarii societăţii nu îi pot reprezenta pe acţionari, sub sancţiunea nulităţii hotărârii, dacă, fără votul acestora, nu s-ar fi obţinut majoritatea cerută.”

Împuternicirea Milenei Miltcheva Guentcheva

Decizia ASF şi punctul 14 referitor la incompatibilitatea asociaţilor Christov şi Boshov Mai mult, chiar ASF recunoaşte că „în politica privind managementul riscului investiţional din cadrul societăţii se face referire la rapoarte detaliate care sunt prezentate Consiliului de Administraţie, cu toate acestea în documentele puse la dispoziţie în timpul controlului nu a fost identificată nicio analiză privind alocarea, calitatea, profitablitatea sau siguranţa

investiţiilor şi nici informări către Consiliul de Administraţie în ceea ce priveşte evoluţia, rentabilitatea sau calitatea portofoliului de investiţii. De asemenea, nici în rezoluţiile Consiliului de Administraţie nu se face referire la rezultatele unor evaluări interne privind calitatea, profitabilitaea sau siguranţa investiţiilor”. Şi aceasta deşi conform prevederilor art.97 alin(2) din Legea 237/2015 toate activele, în special cele care îndeplinesc cerinţa de capital de solvabilitate şi cerinţa de capital minim se investesc astfel încât să asigure siguranţa, calitatea, lichiditatea şi rentabilitatea întregului portofoliu! În plus, conform prevederilor art.97 alin.(1) din aceeaşi lege, societăţile investesc numai în active şi instrumente ale căror riscuri pot fi identificate, măsurate, monitorizate, gestionate, controlate şi raportate în mod adecvat şi care pot fi luate în considerare la acoperirea necesităţilor globale de solvabilitate, determinate conform ORSA.

„Numai că din verificarea deciziilor şi rezoluţiilor Consiliului de Administraţie cu privire la investiţiile realizate în perioada verificată, inclusive împuternicirea dată directorului general adjunct, Milena Miltcheva Guentcheva de a duce la îndeplinire deciziile C.A., pornind de la valorile înregistrate şi raportate în raportările periodice transmise la ASF, rezultă că nu există o evidenţă clară a rezoluţiilor privind investiţiile aprobate de Consiliul de Administraţie”!

Dacă erau români?

Drept urmare a descoperirii acestor grave abateri de la legislaţie, ASF a dispus sancţioanrea cu amendă! Fără să anunţe însă şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor! Sau oricare altă instituţie sau structură a statului român care ar fi putut fi interesată de identificarea „traseului”pe care sunt „sifonaţi” banii de asigurări de la Euroins România în Bulgaria. Mai ales că vorbim de o societate care împreună cu City Insurance deţine o neverosimilă cotă de 80 la sută din totalul miliardelor de pe piaţa anuală a asigurărilor. Şi acum, să facem un mic exerciţiu de imaginaţie despre ce s-ar fi întîmplat dacă patronii ar fi fost români, ci nu bulgari! Oare tot la fel de „milostivi” s-ar fi dovedit mai-marii ASF, mulţumindu-se doar cu aplicarea unei amenzi? Oricum, firul întregii afaceri a fost deja luat, DNA urmând să descâlcească, mult mai curând decât se aşteaptă unii, „ghemul” transpartinic, cu interese financiare absolut halucinante de la nivelul ASF… Inclusiv cele de cinci şi respectiv op milioane de euro… Asta doar aşa deocamdată, să se ştie că se ştie şi că mai avem în ţara asta şi structuri contrainformative…

Ăsta nu e abuz în serviciu?

De asemenea, nu trebuie uitat că membrii Consiliului ASF sunt functionary publici! Şi atunci intră sub incidenţa Legii funcţionarului public, aceştia fiind numiţi de Parlament! Drept urmare, se naşte firesc întrebarea dacă mai- marii Autorităţi de Supraveghere Financiară nu au comis astfel abuz în serviciu, findcă nu au anunţat toate autorităţile statului, conform obligaţiilor funcţionarului public. Dar şi pentru că nu au sancţionat şi suspendat dn funcţie toate persoanele fizice de la Euroins, în special cei doi acţionari, aceştia fiind avizaţi chiar de către ASF! Drept urmare, se poate considera că ASF a greşit grav şi intenţionat atunci când a amendat doar firma, dar nu şi persoanele fizice. Mai ales că în total sunt 17 abateri, toate cu amenzi prevăzute. Dar s-a dat o singură amendă! Ca să nu mai vorbim că nici măcar nu s-a luat în disucţie suspendarea temporară a vânzării de poliţe

RCA a Euroins până la lămurirea şi îndreptarea abaterilor constatate chiar de către ASF.

cupa-vine-la-tine:-suporterii-voteaza-fotbalul-din-timis-vs-bacau!

Cupa Vine La Tine: suporterii votează fotbalul din Timiș vs Bacău!

0
A început al patrulea duel din optimile competiției Cupa Vine La Tine: suporterii votează cele două reportaje despre fotbalul din județele Timiș și...
reuters:-inalti-oficiali-ai-ue-cer-bancii-mondiale-sa-excluda-investitiile-in-proiecte-legate-de-petrol-si-carbune-din-intreaga-lume-si-sa-elimine-treptat-si-investitiile-in-proiecte-de-gaze-naturale.

Reuters: Înalți oficiali ai UE cer Băncii Mondiale să excludă investițiile în proiecte legate...

0
Reuters a aflat că într-o scrisoare semnată de mai mulți oficiali europeni și trimisă conducerii Băncii Mondiale arată că aceasta “ar trebui să meargă...
sua-republicanii-i-au-facut-o-statuie-aurie-lui-donald-trump,-asteptat-sa-se-adreseze-duminica-conferintei-conservatoare,-in-prima-aparitie-publica-de-dupa-parasirea-casei-albe.

SUA. Republicanii i-au făcut o statuie aurie lui Donald Trump, așteptat să se adreseze...

0
Statuia “de aur” îl reprezintă pe fostul președinte în papuci și pantaloni scurți colorați în steagul SUA și pare a prefigura o anunțare a...
spania-prima-cursa-regulata-a-unui-autobuz-urban-condus-de-inteligenta-artificiala-a-fost-pusa-in-functiune-la-malaga-un-sofer-uman-va-supraveghea-totusi-comenzile.

Spania. Prima cursă regulată a unui autobuz urban condus de Inteligența Artificială a fost...

0
Un nou autobuz electric condus de un computer circulă de o săptămână în orașul Málaga din sudul Spaniei, în prima cursă regulată de acest...
sua-o-femeie-a-decedat-dupa-ce-a-dobandit-virusul-sars-cov-2-in-urma-unui-transplant-de-plamani-plamanii-proveneau-de-la-un-donator-infectat,-dar-ale-carui-teste-au-iesit-negative-inainte-de-prelevare.

SUA. O femeie a decedat după ce a dobândit virusul SARS-CoV-2 în urma unui...

0
O femeie din Michigan a murit la 61 de zile după un transplant de plămâni de la un donator de organe care fusese infectat...

Related News

Cupa Vine La Tine: suporterii votează fotbalul din Timiș vs Bacău!

A început al patrulea duel din optimile competiției Cupa Vine La Tine: suporterii votează cele două reportaje despre fotbalul din județele Timiș și...

Reuters: Înalți oficiali ai UE cer Băncii Mondiale să excludă investițiile în proiecte legate de petrol și cărbune din întreaga lume și să elimine...

Reuters a aflat că într-o scrisoare semnată de mai mulți oficiali europeni și trimisă conducerii Băncii Mondiale arată că aceasta “ar trebui să meargă...

SUA. Republicanii i-au făcut o statuie aurie lui Donald Trump, așteptat să se adreseze duminică Conferinței Conservatoare, în prima apariție publică de după părăsirea...

Statuia “de aur” îl reprezintă pe fostul președinte în papuci și pantaloni scurți colorați în steagul SUA și pare a prefigura o anunțare a...

Spania. Prima cursă regulată a unui autobuz urban condus de Inteligența Artificială a fost pusă în funcțiune la Malaga. Un șofer uman va supraveghea...

Un nou autobuz electric condus de un computer circulă de o săptămână în orașul Málaga din sudul Spaniei, în prima cursă regulată de acest...

SUA. O femeie a decedat după ce a dobândit virusul SARS-CoV-2 în urma unui transplant de plămâni. Plămânii proveneau de la un donator infectat,...

O femeie din Michigan a murit la 61 de zile după un transplant de plămâni de la un donator de organe care fusese infectat...