Ce este RFID, cum funcționează această tehnologie și ce avantaje aduce?

Lumea cotidiană depinde de tehnologiile moderne mai mult ca oricând, însă probabil că acest aspect nu mai vine ca o noutate pentru absolut nimeni. Indiferent că vorbim despre simpli indivizi sau despre companii, tehnologiile moderne sunt astăzi o parte integrată din viața de zi cu zi. Una dintre noile tehnologii care au schimbat modul în care sunt identificate diferite obiecte poartă denumirea de RFID. Acest acronim provine de la radio-frequency identification și desemnează identificarea prin frecvențe radio. Poate părea o tehnologie foarte nouă, însă este utilizată deja cu succes în mai toate colturile lumii, datorită eficienței sale de neegalat.

RFID este cea mai recentă și totodată cea mai avansată tehnologie de identificare a obiectelor, având o aplicativitate destul de largă în prezent. Este de așteptat ca RFID să câștige și mai multă popularitate în viitorul apropiat pe măsura ce oamenii înțeleg avantajele și utilitatea acestei tehnologii. Iată așadar câteva detalii despre modul în care aceasta tehnologie funcționează și câteva dintre cele mai importante avantaje pe care le aduce!

Cum funcționează tehnologia RFID?

RFID este un sistem de identificare automată, similar cu tehnologiile clasice ce implică coduri de bare, doar că de această dată lucrurile se întâmplă prin proximitate. Acest lucru presupune lipsa contactului direct, un lucru absolut esențial la tehnologiile clasice de identificare. RFID necesită practic un cititor special, respectiv niște “tag”-uri ce vor fi atașate sau chiar integrate în produsele urmărite. Această tehnologie se integrează astăzi perfect în cazul magazinelor, fiind o metodă anti-furt excelentă.

Sistemele RFID utilizează transmisia prin radiofrecvență pentru a identifica rapid produse sau persoane. Cititorul emite și recepționează un semnal dinspre și către un tag de proximitate, cu care se realizează un schimb de date ce vor fi transmise mai departe daca este necesar.

Ce avantaje prezintă tehnologia RFID?

Spre deosebire de tehnologiile clasice de identificare, RFID se face remarcată prin faptul că elimină complet intervenția umană. Cu alte cuvinte, tehnologia RFID asigură o eficiență mult mai mare în procesele de identificare și control. În situația factorului uman este dificil sau chiar imposibil de a se lucra cu un volum mare de date, însă acest lucru nu reprezintă niciun fel de problemă pentru sisteme moderne de identificare și control.

Tehnologia RFID nu necesită condiții speciale pentru a putea funcționa, așa cum se întâmplă în situația tehnologiilor tradiționale. Spre exemplu, pentru a putea fi citite, codurile de bare trebuie să se regăsească pe o suprafața curată, fără niciun fel de interferență optică. Aceste lucruri însă nu afectează buna funcționare a sistemelor RFID, pentru care nu sunt necesare medii curate, fiind o alegere ideală pentru mediile în care există umezeală, mult praf sau alte condiții mai puțin prielnice.

În ce industrii poate fi integrată tehnologia RFID?

În ciuda faptului că este o tehnologie relativ nouă, RFID este utilizat astăzi la scară largă într-o varietate de domenii. Printre cele mai comune se numără: controlul pașapoartelor, plata taxelor rutiere, urmărirea personalului, managementul inventarului, controlarea accesului în zone interzise etc. Așadar, tehnologia RFID are o aplicativitate destul de largă și nu este deloc exclus ca aceasta sa fie implementata și in alte domenii in viitor.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.