- Advertisement -
Acasă Stiri CNSAS cere justiţiei să constate calitatea lui Isărescu de colaborator al Securităţii

CNSAS cere justiţiei să constate calitatea lui Isărescu de colaborator al Securităţii

CNSAS a aprobat nota în care îi este consemnată Guvernatorului BNR calitatea de colaborator al fostei Securităţi, scrie Ziare.com Piperea: „Isărescu trebuie să înfunde puşcăria pentru fals în declaraţii” 

Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a aprobat, săptămâna trecută, nota în care îi este consemnată Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu,calitatea de colaborator al fostei Securităţi, arată Ziare.com.

Conform procedurii, CNSAS sesizează Curtea de Apel Bucureşti, chemată să confirme sau să infirme verdictul Colegiului.

Comunicatul instituţiei emis după şedinţa de marţea trecută a CNSAS subliniază: „Colegiul a aprobat Nota de Constatare şi a dispus introducerea la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti a acţiunii în constatare pentru stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii, pentru următoarea categorie de persoane: – art. 3 lit. q (guvernatorul Băncii Naţionale a României, preşedinte, vicepreşedinte de bancă şi membrii consiliului de administraţie din sectorul bancar) – 1 persoană”.

Mai multe surse din instituţie au confirmat, pentru Ziare.com, că acest punct trei al comunicatului de presă face referire la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Amintim că, în urmă cu circa un an, Avocatul Gheorghe Piperea a sesizat Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) despre colaborarea lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), cu Securitatea. Avocatul ne-a transmis, la acea vreme: „Merită, în sfârşit, ca cineva să îi întrebe cum au reuşit să ascundă ceea ce pe mulţi i-a distrus – colaborarea cu securitatea lui Ceauşescu. E cel mai odios caz de dublă măsură. Iar andosamentul peren asigurat de toate organizaţiile financiare internaţionale ar trebui să îi facă pe «democraţii» de la Bruxelles, Frankfurt, Basel, New York etc. să intre în pământ de ruşine”.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii i-a răspuns, la începutul lui august 2019, avocatului Piperea, anunţând că verifică dacă Guvernatorul Băncii Naţionale a României a colaborat cu Securitatea: „Vă informăm că instituţia noastră a iniţiat procedura de reverificare în ceea ce priveşte persoana domnului academician Constantin Mugurel Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în conformitate cu prevederile art.3, lit.q din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificările şi completările ulterioare. Rezultatul final al acestor noi verificări urmează a vă fi adus la cunoştinţă în scris”.

Direcţia de investigaţii a CNSAS a prezentat concluziile verificării în arhive, iar Colegiul a întocmit şi votat, săptămâna trecută, nota de constatare trimisă Curţii de Apel Bucureşti pentru a fi confirmată sau infirmată.

În urmă cu trei ani, Gheorge Piperea a făcut aceeaşi cerere, care a fost respinsă pentru că legea nu permitea reverificarea dosarului de securitate a persoanei care ocupa funcţia de guvernator al BNR.

La începutul lunii iulie 2019, Senatul a votat modificarea OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Ca urmare, şefii BNR vor putea fi verificaţi de CNSAS dacă au colaborat cu securitatea, senatorii eliminând din lege prevederea care excludea conducerea BNR de la obligaţia de a fi verificată de CNSAS.

Daniel Zamfir, care a iniţiat proiectul de modificare a legislaţiei în vigoare, a postat, atunci, pe Facebook: „Senatul a votat în unanimitate propunerea pe care am făcut-o de modificare a OUG 24/2008, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii. Din prevederile OUG 24/2008 erau exceptate de la depunerea declaraţiei pe propria răspundere, precum şi de la verificarea la cerere a statutului de colaborator al Securităţii persoane alese şi numite în funcţii publice.

Astfel, funcţii precum Avocatul Poporului, membrii CNA, membrii conducerii Curţii de Conturi, ai Consiliului Concurenţei, ai Consiliului Legislativ, rectorii, prorectorii, decanii, prodecanii şi multe alte categorii nu vor mai fi exceptate de la respectiva declaraţie, iar orice persoană poate solicita verificarea celor nominalizaţi mai sus.

P.S. Era să uit: În categoria celor de mai sus se încadrează şi membrii CA al BNR”.

Piperea: „Conform legii, individul (n.r. Mugur Isărescu) trebuie să demisioneze de urgenţă sau să fie demis de Parlament”

Conform legii, Mugur Isărescu ar trebui să demisioneze de urgenţă sau să fie demis de Parlament, este de părere Gheorghe Piperea, care a scris pe pagina sa de Facebook: „Doamne, Dumnezeul meu! Nu credeam să ajung să trăiesc asta vreodată: Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii l-a declarat pe Mugur Isărescu colaborator al securităţii comuniste!

Conform legii, individul trebuie să demisioneze de urgenţă sau să fie demis de Parlament! Şi să înfunde puşcăria pentru fals în declaraţii!

Tuturor politicienilor care, timp de 30 de ani, l-au eternizat pe post pe acest securist bătrân le spun: aţi fost, sunteţi nişte cârpe în mâinile acestui faraon fals!

Tuturor banksterilor şi influencerilor şi simpatizanţilor de «driapta» care aţi făcut sluj şi închinare în faţa acestui idol fals le spun: sunteţi nişte iobagi de mizerie, demni de dispreţ!

Tuturor judecătorilor care au luat lumină de la acest falsificator, refuzând dreptatea pentru milioane de debitori faliţi, în favoarea banksterilor le spun: puneţi-vă cenuşă în cap! Celor care au scris cărţi de infierare şi teze de doctorat de combatere a mea pentru că m-am opus, timp de zece ani lui Manole Isărescu le spun: luaţi dictoratul de la zero, reciclaţi cărţile greşite pe care le-aţi scris şi renunţaţi la ideologie, devenind adevărate instrumente ale justiţiei!”

În martie 2017, România Liberă scria că Mugur Isărescu a dat note informative la Securitate, sub numele de cod „Manole”

Toate aceste mişcări au venit pe fondul faptului că, la începutul lunii martie 2017, cotidianul România Liberă a scris că Mugur Isărescu a dat note informative la Securitate, sub numele de cod „Manole”.

CNSAS a transmis, atunci, că nu poate reverifica dacă Mugur Isărescu a colaborat sau nu cu Securitatea ca poliţie politică, motivând că legea de funcţionare a CNSAS a fost modificată în anul 2008.

Instituţia a menţionat că a emis, la 21 mai 2002, o decizie de neapartenenţă/necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică, în cazul lui Mugur Isărescu.

Ulterior publicării informaţiilor din România Liberă, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a precizat, în cadrul unei emisiuni televizate: „Mugur Isărescu a scris în calitate de cercetător la Institutul de Economie Mondială, un institut care este o instituţie neconvenţională. Acolo se făceau lucruri pe care nu puteai să le faci în altă parte. Apare numele «Manole» pentru că toţi de acolo aveau câte un pseudonim. Nu a avut niciun angajament cu Securitatea”.

România Liberă a scris că Mugur Isărescu se afla în evidenţele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informaţii Externe, sub numele de cod „Manole”. Cotidianul a publicat şi câteva note scrise de mână potrivit cărora „Manole” informa autorităţile despre diplomaţi străini, în special americani şi britanici, sub conducerea ofiţerilor Unităţii Militare 0195. Potrivit articolului, nici colegii lui Mugur Isărescu de la Institutul de Economie Mondială nu scăpau de „notele” lui „Manole”.

Isărescu: „Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială”

Reprezentanţii Direcţiei Comunicare din BNR ne-au spus, la data respectivă, că răspunsul Guvernatorului Băncii Centrale la aceste acuzaţii a fost dat în cadrul unui interviu publicat în Jurnalul Naţional.

În interviul respectiv, şeful BNR arată: „Activitatea mea de dinainte de 1989 este arhicunoscută. Am lucrat timp de 17 ani într-un singur loc, la Institutul de Economie Mondială. (…); Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM. (…)

Când am devenit prim-ministru, am cerut explicit să se analizeze activitatea institutului. Concluzia acelei analize a fost una clară: că nu e vorba de aşa ceva! Este adevărat că statutul neconvenţional al IEM impunea salariaţilor o anumită rigoare. Cu atât mai mult, cu cât am avut multe întâlniri în acea perioadă cu cercetători, cu jurnalişti străini, cu diplomaţi, şi am plecat de mai multe ori în străinătate. Desigur, cu acceptul, aşa cum era atunci, al instituţiilor statului. Şi cu referinţe pe care angajaţii le scriau între ei ca garanţii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit în jurul personalităţii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuală altă aşa-zisă referinţă nu poate fi decât un prefabricat, aşa cum au fost multe pe această temă, din 1989 încoace. În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceiaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea”.

Întrebat, în mai multe ocazii, pe subiect de ziarul BURSA, purtătorul de cuvânt al băncii centrale a refuzat să comenteze.

demonstratie-de-forta-pentru-echipa-csu-din-suceava-in-turneul-in-care-a-fost-gazda

Demonstrație de forță pentru echipa CSU din Suceava în turneul în care a fost...

0
Sala ”Ion Ceangă” din Suceava a fost din nou animată, din păcate fără spectatori, de zgomotul făcut de tinerii handbaliști de la CSU...
performante-de-exceptie-pentru-sportivii-suceveni

Performanțe de excepție pentru sportivii suceveni

0
La finele săptămânii trecute, Sala „Ioan Soter”, din București, a găzduit Campionatele Naționale de Atletism pentru juniori 1 (U20), competiție ajunsă la a...
germania-expertii-in-sanatate-spun-ca-vor-sa-permita-persoanelor-de-peste-65-de-ani-sa-fie-vaccinate-cu-oxford/astrazeneca-in-ultimele-saptamani,-guvernele-ue-au-fost-supuse-unei-presiuni-in-crestere-pentru-a-rezolva-problema-stocurilor-de-doze-ramase-neutilizate.

Germania. Experții în Sănătate spun că vor să permită persoanelor de peste 65 de...

0
Thomas Mertens, șeful comisiei germane de vaccinare, a declarat că “vor fi actualizate recomandările foarte curând”, referindu-se la decizia aflată în vigoare în prezent...
anglia-un-meteor-stralucitor,-incadrat-de-specialisti-in-clasa-”mingilor-de-foc”,-a-fost-surprins-duminica-seara-de-camerele-de-supraveghere-din-toata-tara.

Anglia. Un meteor strălucitor, încadrat de specialiști în clasa ”mingilor de foc”, a fost...

0
New footage of the #fireball tonight. Sent by Katie Parr pic.twitter.com/J4jmsM9tFj — UK Meteor Network (@UKMeteorNetwork) February 28, 2021 Meteorul a fost...
analiza-guvernul-israelian-a-lansat-deja-permisul-verde-pentru-cei-care-s-au-vaccinat-sau-nu-prezinta-risc-epidemiologic,-sub-forma-unei-aplicatii-care-sa-permita-accesul-nelimitat-in-baruri,-hoteluri,-piscine-si-alte-locuri-publice.

Analiză. Guvernul israelian a lansat deja permisul verde pentru cei care s-au vaccinat sau...

0
După ce a vaccinat deja mai mult de jumătate din populație, Israelul a lansat săptămâna trecută o aplicație care certifică dacă un cetățean a...

Related News

Demonstrație de forță pentru echipa CSU din Suceava în turneul în care a fost gazdă

Sala ”Ion Ceangă” din Suceava a fost din nou animată, din păcate fără spectatori, de zgomotul făcut de tinerii handbaliști de la CSU...

Performanțe de excepție pentru sportivii suceveni

La finele săptămânii trecute, Sala „Ioan Soter”, din București, a găzduit Campionatele Naționale de Atletism pentru juniori 1 (U20), competiție ajunsă la a...

Germania. Experții în Sănătate spun că vor să permită persoanelor de peste 65 de ani să fie vaccinate cu Oxford/AstraZeneca. În ultimele săptămâni, guvernele...

Thomas Mertens, șeful comisiei germane de vaccinare, a declarat că “vor fi actualizate recomandările foarte curând”, referindu-se la decizia aflată în vigoare în prezent...

Anglia. Un meteor strălucitor, încadrat de specialiști în clasa ”mingilor de foc”, a fost surprins duminică seară de camerele de supraveghere din toată țara.

New footage of the #fireball tonight. Sent by Katie Parr pic.twitter.com/J4jmsM9tFj — UK Meteor Network (@UKMeteorNetwork) February 28, 2021 Meteorul a fost...

Analiză. Guvernul israelian a lansat deja permisul verde pentru cei care s-au vaccinat sau nu prezintă risc epidemiologic, sub forma unei aplicații care să...

După ce a vaccinat deja mai mult de jumătate din populație, Israelul a lansat săptămâna trecută o aplicație care certifică dacă un cetățean a...