Cum ajută terapia ABA în autism
Metodele eficiente în autism sunt puține, însă important este că există cel puțin o astfel de metodă care pare a avea rezultate impresionante în dezvoltarea copiilor cu tulburări din spectrul autist. Metoda ABA este o metodă cu ajutorul căreia acești copii pot înregistra progrese notabile și pot dobândi abilități necesare. Despre ce implică această metodă și cum ajută ea copiii cu tulburări din spectrul autist vei afla din acest articol.
Ce este metoda ABA și cum funcționează?
Metoda ABA este o tehnică de management al autismului, bazându-se pe observarea atentă a comportamentului pe care îl are copilul autist în vederea identificării unor comportamente nocive sau deficiențe. Specialistul va defini apoi cadrul necesar pentru dezvoltarea copilului în comunicare, în joacă, în contactul pe care îl are cu ceilalți.
Prin această metodă, copiii învață gesturi simple care pot duce la comportamentele complexe. Atât specialiștii, cât și părinții pot aplica principiile metodei ABA, mai ales că este important ca acești copii să beneficieze de programul terapeutic pentru cel puțin 20-30 de ore pe săptămână.
Dezvoltarea autonomiei și facilitatea integrării în societate
Persoanele care suferă de tulburări din spectrul autist manifestă deseori comportamente inadecvate în societate, prezintă dificultăți în exprimare și nu reușesc în acest fel să se integreze. Cu ajutorul metodei ABA, aceștia au o șansă în plus de a învăța comunicarea într-un mod adecvat, astfel încât să poată evolua mai ușor în societate. Persoanele care învăța să interacționeze cu ceilalți, inclusiv nonverbal, vor câștiga autonomie în comunicare și își vor dezvolta mai bine concentrarea sau motricitatea.
Consolidarea comportamentelor adecvate
Persoanele autiste adoptă comportamente care nu sunt întotdeauna acceptate social, iar metoda ABA are drept scop tocmai consolidarea comportamentelor considerate adecvate. Acest lucru este posibil prin sistemul de recompense și întăritori, prin repetare și gratificări, comportamentele devenind astfel automate și integrându-se treptat.
Specialistul analizează comportamentele inadecvate pentru a determina ce le provoacă, care sunt circumstanțele și cu ce forță sunt acestea exprimate, iar tehnicile de terapie Aba se vor concentra asupra acestor declanșatori. În acest fel, persoana va reuși să le abandoneze treptat, cel puțin atunci când se află în societate, iar în acest fel va reuși să se integreze cu o mai mare ușurință.
O metodă cu rezultate dovedite
Încă de la începuturile sale, metoda ABA s-a dovedit a fi eficientă. Unul dintre marile avantaje ale acestei metode se referă la faptul că poate fi practicată foarte devreme, începând cu vârsta de 2 ani. Învățarea se face progresiv, pe termen lung, rezultatele fiind unele considerabile atât în ceea ce privește coeficientul de inteligență verbală și nonverbală, cât și în ceea ce privește limbajul sau comportamentul adaptativ.