Cum să ai o alimentaţie sănătoasă în sezonul rece: sfaturi practice

kamala-bright-1w4u0OrCm10-unsplash

Odată cu schimbarea culorii frunzelor şi scăderea temperaturii de afară, preocuparea pentru un sistem imunitar puternic devine din nou un subiect la modă şi, implicit, cum să avem o viaţă şi o alimentaţie mai sănătoase. Dacă îţi doreşti să ai o dietă sănătoasă pe perioada sezonului rece, acest articol vine să îţi arate cum poţi face asta chiar dacă fructele şi legumele proaspete nu vor mai fi la ordinea zilei.

Cum să ai o dietă echilibrată în sezonul rece: sfaturi numai bune de pus în practică

Să ai o dietă echilibrată este cea mai sigură cale spre o viaţă sănătoasă şi evitarea problemelor medicale, însă în perioada sezonului rece poate părea un obiectiv greu de atins. Cu toate acestea, dacă ţii cont de câteva principii fundamentale, faptul că abundenţa de fructe şi legume din timpul verii este deja istorie nu ar trebui să-ţi stea în cale. Iată care sunt acestea:

Consumă alimente specifice sezonului

Chiar dacă avem impresia că vara este sezonul cel mai bogat în alimente sănătoase, toamna are şi ea o ofertă destul de variată din care poţi alege. Nu te teme să integrezi în dieta ta fructele şi legumele specifice toamnei, precum varza, dovleacul, nucile, prunele sau conopida, şi vei vedea că varietatea şi savoarea meselor tale nu vor avea de suferit.

Consumă supe

În perioada sezonului rece, cea mai înţeleaptă opţiune alimentară pe care o ai sunt supele. Acestea nu doar că te ajută să te încălzeşti, ci şi să îţi iei porţia de nutrienţi de care ai nevoie, devenind astfel aliatul perfect în lupta cu temperaturile reduse.

Creşte aportul de proteine de calitate

Fiecare sezon vine cu necesităţile sale de ordin nutriţional, iar în perioada sezonului rece o dietă potrivită este una mai bogată în proteine şi grăsimi decât cea pe care o avem în sezonul cald. Cu toate acestea, nu orice grăsimi ne fac şi bine. Alege proteine de calitate, din carne slabă, ouă, lactate şi grăsimi din surse precum peştele gras, lactatele sau oleaginoasele, pentru o dietă care să te ajute să treci cu bine de perioada rece din an.

Hidratează-te

Deşi există încă preconcepţia conform căreia trebuie să fim atenţi la aportul de lichide doar atunci când temperaturile de afară sunt ridicate, hidratarea este o nevoie esenţială a organismului uman pe tot timpul anului. Pe lângă apă, suplimentează cu ceaiuri calde, neîndulcite, sau cu supe, pentru a rămâne nu doar hidratat, ci şi încălzit.

Adaugă cereale integrale şi seminţe în dieta ta

Pentru că în sezonul rece consumăm mai multă energie decât în celelalte perioade din an, fibrele regăsite în mod natural în seminţe sau cereale integrale oferă nu doar senzaţie de saţietate, ci şi mai multă energie în timpul zilei. Alege să cauţi în magazine produse alimentare de la Sanovita, astfel încât să ai garanţia că îţi întregeşti dieta cu cereale integrale şi seminţe de cea mai bună calitate. 

Limitează consumul de alcool şi alimente procesate

În perioada sezonului rece, tentaţia de a consuma mai mult alcool decât de obicei sau de a ne construi dieta în jurul alimentelor procesate, bogate în grăsimi şi bune la gust, este una mai ridicată decât în restul anului. Cu toate acestea, recomandat este să consumăm alcool în cantităţi moderate, iar alimentele procesate să fie consumate cât mai rar.

Principiile unei diete alimentare sănătoase, echilibrate şi gustoase sunt aceleaşi indiferent de sezon. Consumă alimente care să îţi hrănească starea de bine şi diferenţa dintre anotimpuri va fi, pentru sistemul tău imunitar, una imperceptibilă. Caută în magazine şi online produsele alimentare Sanovita, şi asigură-te că dieta ta va conţine doar nutrienţi din surse de calitate.

Sursa foto: unsplash.com