Cum sa faci un gratar reusit in gradina?
Gratarul a devenit o traditie si este o modalitate excelenta de a te relaxa atunci cand ai putin timp liber. In plus, pregatirea si savurarea unei mese gatite la gratar in curte sau gradina este una dintre activitatile perfecte pentru anotimpul cald.
Cu toate astea, ca sa obtii un gratar reusit, ar trebui sa urmezi anumiti pasi. In acest articol, iti oferim cateva sugestii si trucuri pentru a te asigura ca gratarul tau o sa devina o senzatie culinara si ca-ti vei impresiona invitatii cu preparate absolut delicioase!
1. Alege gratarul potrivit
In primul rand ar trebui sa ai un gratar adecvat pentru tipul de alimente pe care le gătești in mod obosnuit si gustul pe care urmaresti sa-l obtii. Gratarele se gasesc intr-o varietate de dimensiuni si forme, insa alegerea modelului ideal va depinde, in cele din urma, de preferintele tale, de spatiul de care dispui, dar si de tipul de combustibil pe care vrei sa-l folosesti.
Daca vrei sa gatesti bucati intregi de carne, cum ar fi o friptura de vita, vei avea nevoie de un gratar cu spatiu suficient si care sa poata atinge temperatura de gatit necesara carnii. In cazul in care nu beneficiezi de prea mult spatiu in curte sau gradina, un gratar Weber electric va fi o alegere ideala.
Acesta nu doar ca poate fi amplasat foarte usor in orice spatiu, insa nu face deranj sau mizerie, iar legumele, carnea, sau alte alimente preferate de tine se vor gati rapid si uniform!
2. Alege combustibilul potrivit
In general, exista 4 tipuri de combustibili pe care ii poti folosi pentru a gati la gratar: carbunii, gazul, peletii si electricitatea. Carbunii ofera un gust de fum mai intens si sunt ideali pentru a gati la temperaturi mai inalte pe un gratar gradina, in timp ce gazul este mai convenabil si usor de controlat.
Un gratar care functioneaza pe curent electric este la fel de usor de utilizat precum cel pe gaz, iar cel pe peleti va lasa o cantitate mai mica de cenusa. Asadar, cel mai important este sa alegi combustibilul care ti se pare cel mai convenabil si eficient si care se potriveste cel mai bine cu stilul tau gatit si cu alimentele pe care vrei sa le prepari.
3. Curata gratarul in prealabil
Este important sa cureti gratarul inainte de a gati, pentru a elimina resturile de alimente si depunerile de grasime care s-au acumulat pe suprafata acestuia, de la gratarul anterior. Asta pentru ca pot duce la arsuri si pot da mancarii o aroma neplacuta. Asadar, ai grija ca grilajele sa fie cat mai curate si incalzeste gratarul in prealabil pentru a preveni lipirea alimentelor. Daca faci aceste doua lucruri, gratarul tau are sanse din prima sa iasa excelent!
4. Asigura-te ca ai temperatura corecta
Ca alimentele tale sa se gateasca in mod corect, este important ca gratarul sa atinga o temperatura potrivita. Daca e prea scazuta, s-ar putea sa dureze prea mult sa se gateasca, iar daca temperatura este prea mare, exista riscul ca anumite alimente sa se arda sau sa se gateasca doar la exterior si sa aiba un gust neplacut. In general, temperatura potrivita pentru carne variaza intre 70 si 80 de grade Celsius.
5. Nu inteapa alimentele
Unul dintre cele mai mari greseli pe care oamenii o fac atunci cand gatesc la gratar este sa intepe alimentele cu o furculita. Acest lucru este gresit deoarece poate duce la pierderea sucurilor si la uscarea alimentelor. In loc sa intepi alimentele, achizitioneaza-ti ustensile gratar si intoarce preparatele cu o spatula sau cu clesti pentru gratar, pentru a nu le afecta din proprietati!
6. Permite alimentelor sa se odihneasca
Dupa ce alimentele sunt gata, lasa-le sa se odihneasca timp de cateva minute. Acest lucru le va ajuta sa ramana fragede si suculente. Daca ai gatit carne, las-o sa stea timp de 5-10 minute acoperita, inainte de a o taia.
7. Siguranta este intotdeauna prioritara
Nu uita ca siguranta este intotdeauna prioritara atunci cand gatesti la gratar. Asadar, fii atent sa amplasezi gratarul departe de obiectele inflamabile, cum ar fi copaci, arbusti uscati sau orice material care ar putea lua foc, si la o distanta corespunzatoare de casa. De asemenea, nu lasa niciodata gratarul nesupravegheat si asigura-te ca ai un stingator la indemana.
Gatitul la gratar este o activitate distractiva, care-ti permite sa socializezi in timp ce-ti testezi abilitatile de chef! Cu toate astea, este important sa urmezi aceste reguli si sfaturi daca vrei sa fii sigur ca obtii cele mai bune rezultate. Alege un gratar potrivit, curata-l inainte de toate, mentine temperatura corecta si lasa alimentele sa se odihneasca dupa ce s-au gatit in totalitate.