Cum se face dezinfectarea și sterilizarea instrumentarului medical
În orice unitate sanitară, igiena și dezinfectarea profesionistă a suprafețelor și a instrumentarului medical este, sau măcar ar trebui să fie realizate cu simț de răspundere. Este și normal să fie așa, deoarece aici vin pentru a-și regăsi sănătatea pierdută multe persoane a căror sistem imunitar nu mai este chiar atât de puternic. O dezinfectare făcută superficial, la fel și o sterlizare slabă duce la apariția infecțiilor nosocomiale, despre care toată lumea știe cât de grave sunt. Există însă o metodă prin care acestea pot fi prevenite, și aceasta se referă la o igienă exemplară, iar sterilizarea și dezinfectarea instrumentarului medical să fie făcute în mod profesionist.
Etape de parcurs
La prima vedere, pare ceva destul de simplu. Folosești dezinfectant instrumentar și totul este perfect igienizat și sterilizat. De fapt, lucrurile sunt puțin mai complicate, în sensul în care este nevoie de alegerea corectă nu doar a dezinfectantului, ci și a celei mai bune metode de a sterliza instrumentarul medical. În caz contrar, consecințele sunt dintre cele mai grave. De aceea, sunt câteva etape care trebuie parcurse în mod obligatoriu, și pe care ți le prezentăm și noi.
Decontaminarea
Mai este recunoscută și sub numele de pre-dezinfecție, și se referă la colectarea instrumentarului din zonele unde a fost folosit și transportat, în siguranță, până la zona unde va avea loc procesul de curățare propriu-zis. Pe cât posibil se va evita intrarea acestuia în contact cu alte suprafețe, și de aceea transportul acestuia se va face fie acoperit, fie folosind în acest sens anumite containere speciale. Imediat după ce au fost utilizate, instrumentele medicale se vor curăța manual, folosind în acest scop detergent speciali și periuțe fine pentru a permite ajungerea chiar și în zonele mai puțin accesibile. Dacă acest pas nu este efectuat așa cum trebuie, tot procesul de sterilizare este pur și simplu compromis.
Clătirea instrumentarului
După ce toate aceste instrumente au fost spălate așa cum trebuie, urmează clătirea lor, care se va face sub jet de apă, și mai ales, cu apă din abundență. Ustensilele ascuțite trebuie manvrate cu foarte multă grijă, iar dacă se observă că unul a fost deteriorate, trebuie să fie aruncat.
Pregătirea pentru sterilizare
După încheierea etapelor de mai sus, urmează pregătirea instrumentelor pentru sterilizare. Fiecare ustensilă va fi verificată cu atenție pentru a se vedea dacă au fost sau nu curățate corect, iar mai apoi, se vor grupa în funcție de scopul lor, vor fi instroduse în anumite pungi sterile care mai apoi vor fi sigilate. În afară de faptul că aceste pungi sunt sterile, rezistă și la temperaturi ridicate.
Sterilizarea propriu-zisă
Și am ajuns și la sterilizarea propriu-zisă, operațiune care se face la autoclave, un aparat care grație caracteristicilor sale va reuși să distrugă complet orice virus, bacterie sau germen. Niciodată pungile cu instrumentarul medical nu trebuie așezate una peste cealaltă, deoarece aceasta va compromite procesul de sterlizare.
Dezinfectanții profesionali pentru instrumentarul medical
Există multe solutii dezinfectante folosite in spital și care sunt folosite în diferite scopuri, iar unele dintre ele sunt folosite strict pentru dezinfectarea instrumentarului medical. În acest caz se procedează la scufundarea ustensilelor respective într-o soluție pentru o perioadă, exact după indicațiile producătorului. Întotdeauna folosirea de dezinfectanti spitale profesionali se face cu ventilarea bună a camerei, tocmai pentru a se evita inhalarea sau intoxicarea personalului care efectuează această operațiune cu vaporii toxici. Este de la sine înțeles că fumarul este complet interzis în camera unde are loc această dezinfectare.
După ce s-a încheiat sterilizarea instrumentarului, personalul care a efectuat operațiunea trebuie să-și îndepărteze echipamentul de protecție și să urmeze procedura deja cunoscută în acest caz.
De asemenea, există și alte modalități de sterilizare a ustensilelor medicale pe care ți le prezentăm și noi, pe scurt.
Curățarea mecanică
În principiu, sunt respectate etapele despre care ți-am amintit mai sus în cazul igienizării manuale, doar că de data aceasta un aparat se va ocupa de toți acești pași. Uscarea finală se va face folosind aburul, pentru ca instrumentarul medical să fie complet igienizat, lipsit de bacterii, viruși și alți germeni.
Sterilizarea cu ultrasunete
Foarte eficientă, această metodă folosește unde sonore care reușesc, prin vibrațiile lor, să desprindă în mod eficient murdăria, bacteriile, virușii și microbii chiar și din zonele mai greu accesibile. Atenție, după ce ustensilele medicale respective au fost curățate și uscate se impune lubrifierea lor, folosind în acest scop o anumită soluție.
Sterilizarea la pupinel
De această dată căldura uscată este cea care se ocupă de sterilizare, și această opțiune este indicată pentru acele ustensile medicale care nu pot fi sterilizate folosind în acest scop aburul. Această metodă durează și ceva mai mult, dar este la rândul ei una foarte eficientă.
Atenție la dezinfectanții folosiți
Fiind vorba despre o unitate sanitară, este și normal ca procesul de igienizare, dezinfectare și sterilizare să se efectueze folosind în acest scop substanțe aprobate de Ministerul Sănătății. De aceea, dezinfectanții folosiți trebuie achiziționate doar de la furnizori profesioniști, care comercializează produse originale. Nu trebuie să se facă rabat de la calitate sau să se trateze cu superficialitate acest aspect deoarece consecințele pot fi dintre cele mai grave. De asemenea, se recomandă prudență în manevrarea acestor soluții, care trebuie utilizate conform recomandărilor producătorilor. O soluție prea concentrată sau una mult prea slabă pot afecta întreg procesul, dar în unele cazuri pot pune chiar în pericol nu doar sănătatea, ci și viața celor care intră în contact cu respectivele substanțe.