- Advertisement -
Acasă Stiri Economia SUA s-a îmbunătăţit în mod neaşteptat

Economia SUA s-a îmbunătăţit în mod neaşteptat

Piaţa muncii din Statele Unite s-a îmbunătăţit în mod neaşteptat în mai, crescând speranţele celor care cred că distrugerile economice provocate de pandemie vor fi mai puţin dăunătoare decât anticipaseră multi experti, conform G4Media.ro.

Rata şomajului a scăzut la 13,3%, faţă de 14,7% în aprilie, în timp ce numeroase companii, în special cele din sectorul alimentar, construcţii şi îngrijiri medicale, au început din nou angajările, cu 2.5 milione de locuri de munca create luna trecută. Veştile economice bune au oferit motive de satisfacţie preşedintelui Donald Trump, care a declarat: „Vom avea din nou cea mai mare economie de oriunde din lume. Este o rachetă.” Liderul de la Casa Alba candidează la un nou mandat de preşedinte al Statelor Unite, urmând cel mai probabil să-l înfrunte în alegerile din 3 noiembrie pe fostul vicepreşedinte democrat, Joe Biden.

Conform datelor US Bureau of Labour Statistics, angajatorii americani au adăugat 2.5 milioane de locuri de muncă în mai, cu precădere în sectorul alimentar, construcţii şi îngrijiri medicale, precum şi în educaţie şi comerţul cu amănuntul, care recrutează, şi ele, masiv.

Mai multe industrii au adăugat locuri de muncă luna trecută, dar restaurantele şi barurile devastate de blocajele implementate din cauza pandemiei au creat cele mai multe poziţii (1,4 milioane), ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din câştigul total, au spus oficialii americani. Sectoarele de construcţii şi de vânzare cu amănuntul au înregistrat, de asemenea, creşteri puternice, adăugând 464.000 şi, respectiv, 368.000 de locuri de muncă.

Cifrele relativ pozitive au fost date publicităţii în timp ce statele americane au început să elimine unele dintre măsurile agresive puse în aplicare în luna martie pentru a controla răspândirea coronavirusului. Pe măsură ce companiile încep să se redeschidă, acestea încep să-şi reangajeze foştii angajaţi.

Liderul de la Casa Alba, care a susţinut constant ca revenirea economică a SUA va fi rapidă, a laudat rezultatele pozitive pe Twitter: „Raport cu Adevărat Mare despre Locurile de Muncă. Rezultat bun Preşedinte Trump (glumesc, dar e adevărat)!”, continuând să transmită mesaje şi să comenteze cifrele pe tot parcursul zilei de vineri.

Ulterior, în Rose Garden de la Casa Alba, liderul republican a declarat că „deschidem (economia) cu un bubuit,” adaugând c[ cifrele economice surprinzătoare reprezintă: „o afirmare a tuturor lucrurilor pe care le-am desfăşurat cu adevărat de trei ani şi jumătate, nu doar în ultimele luni… Corpul nostru a fost aşa puternic, încât am putut să ne închidem ţara, să salvăm milioane de vieţi”.

Trump a vorbit după o săptămână dificilă pentru Casa Albă, care s-a aflat sub asediul manifestanţiilor care au protestat împotriva brutalităţii poliţiei, după uciderea afro-americanului George Floyd de către un poliţist alb din Minnesota. Sâmbătă şi duminică, protestele au degenerat în jafuri şi incendii în multe părţi din capitala federală.

Trump a afirmat că revenirea economică „este un tribut extraordinar pentru egalitate” şi a spus că economia pre-pandemică a avut cele mai mici rate ale şomajului pentru multe grupuri, inclusiv afro-americanii. „S[ sperăm că George priveşte în jos chiar acum şi spune că este un lucru minunat care se întâmplă pentru ţara noastră. Este o zi minunată pentru el. Este o zi minunată pentru toată lumea. Este o zi grozavă, grozavă, în ceea ce priveste egalitatea,” a afirmat liderul american.

Reducerea ratei somajului la 13,3% urmează unui efort federal agresiv de a menţine companiile pe linia de plutire. În două tranşe, Congresul a autorizat 670 de miliarde de dolari în împrumuturi nerambursabile pentru companiile mici si mijlocii, fonduri care să acopere forţa de muncă şi cheltuielile generale. Un fond separat de 500 de miliarde de dolari gestionat de Departamentul Trezorerie a fost utilizat pentru firmele mai mari, inclusiv companiile aeriene.

Reamintim că, începând din martie, 42,6 milioane de oameni – sau un sfert din forţa de muncă a Statelor Unite – au depus noi cereri de asigurare sociale, inclusiv 1,87 milioane de persoane săptămâna trecută.

COVID-19 a îmbolnăvit aproape 2 milioane de americani şi a ucis alţi circa 110.000. Cei rămaşi fără locuri de muncă au beneficiat de un stimul federal de 600 de dolari pe săptămână, menit să menţină stabile veniturile majorităţii persoanelor afectate de pandemie.

Unele state americane, în special cele conduse de guvernatori republicani, au început însă să permită revenirea treptată la normal la sfârşitul lunii aprilie, chiar dacă companiile care si-au trimis angajaţii în şomaj tehnic sau şi-au disponibilizat angajaţii încă se confruntă cu restricţii.

Prognozele alarmiste, contrazise

Câştigurile legate de locurile de muncă au surprins economiştii, mulţi dintre aceştia avertizând anterior că ţara ar putea înregistra o rata şomajului de peste 20%, un nivel nemaivăzut după cel de-al Doilea Război Mondial.

Experţii se aşteptaseră ca rata şomajului să fie aproape de nivelul Marii Depresiuni din anii 30, în jurul valorii de 20 la sută, întrucât numărul cererilor noi de asigurări pentru şomaj au crescut din cauza închiderii aproape complete a ţării ordonate de guvern în martie, pentru a preveni răspândirea COVID-19.

De exemplu, publicaţia The Washington Post a fost nevoită vineri să şteargă un mesaj tweet şi să modifice un articol după ce a publicat un material, ce părea scris dinainte, în care anunţa o rată a şomajului apropiată de 20%, chiar imediat după anuntarea datelor oficiale,(Sursa). De asemenea, laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Paul Krugman, a fost nevoit sa isi ceara scuze după ce a sugerat în câteva mesaje tweet că preşedintele Trump ar fi falsificat datele agenţiei federale de statistică.

Mai mult, o estimare făcută în aprilie de Congressional Budget Office (CBO), o agenţie federală independentă care furnizează informaţii bugetare şi economice Congresului de la Washington, afirma că pandemia de coronavirus ar putea distruge 40% din economia Statelor Unite şi să crească de patru ori deficitul federal anual la 3.7 trilioane de dolari, făcând ca datoria naţională să ajungă la aproape 27 de trilioane de dolari.

Experţii afirmau atunci că rata şomajului era prevăzută să atingă 15% în trimestrul al doilea şi al treilea din 2020, în creştere dramatică faţă de nivelul de sub 4% din primul trimestru al anului. CBO anticipa că numărul total al americanilor care îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele două trimestre va fi de 27 de milioane, în timp ce alte opt milioane de angajaţi vor părăsi forţa de muncă.

Rata şomajului va fi în medie de 11.4% în acest an, iar CBO considera că acest nivel se va menţine la aproximativ 9.5% până la sfârşitul anului 2021 – aproape de trei ori nivelul existent înainte de izbucnirea pandemiei.

CBO preconiza că economia Statelor Unite se va contracta 0.9% în primul trimestru şi 11.8% în al doilea trimestru în 2020. La nivel anual, economia americană se va contracta aproape 40% în aprilie, mai şi iunie. Starea în care se afla economia Statelor Unite în primul trimestru al anului 2020 nu va fi atinsă complet până la sfârşitul anului viitor, afirma CBO, preconizând ca cifrele privind datoria şi deficitul fiscal pentru 2020 urmând să devină cele mai ridicate după cel de-al Doilea Război Mondial.

Veşti bune pentru Trump

Seful Departamentului Muncii, Eugene Scalia, a recunoscut vineri că, desi datele economice nu sunt în totalitate pozitive, ele arată că redeschiderea economică a fost mai robustă decât se credea. „Se pare că cel mai grav impact al coronavirusului pe piaţa de muncă a fost depasit,” a spus el.

Ceea ce este mai important este că datele economice reprezintă o gură nesperată de oxigen pentru Trump, care a traversat recent una dintre cele mai dificile perioade din mandatul său, care risca să-i ameninţe realegerea.

Nu e, aşadar, de mirare că el a lăudat noile statistici, mai ales că ştirile au încântat şi investitorii şi au dus la creşterea indicelor Dow Jones şi S&P 500 cu 3,1%, respectiv 2,6%, în timp ce Nasdaq a crescut cu peste 198 de puncte sau 2,0%, continuând recuperarea preţurilor acţiunilor de la minimul atins în martie, potrivit CNBC.

comisia-europeana-vrea-sa-aloce-opt-miliarde-de-euro-pentru-supercomputere,-pentru-ca-ue-sa-isi-mentina-rolul-de-lider-in-domeniul-calculului-de-inalta-performanta.

Comisia Europeană vrea să aloce opt miliarde de euro pentru supercomputere, pentru ca UE...

0
Calculul de înaltă performanță (HPC) sau supercalculul se referă la sistemele informatice cu o putere de calcul extrem de mare, care pot rezolva probleme...
sua-space-hero-anunta-ca-va-produce-un-reality-show-al-carui-castigator-va-fi-trimis-intr-o-vacanta-de-zece-zile-pe-statia-spatiala-internationala,-in-2023.

SUA. Space Hero anunță că va produce un reality-show al cărui câștigător va fi...

0
Emisiunea va purta numele companiei producătoare. Organizatorii au declarat despre premiu că „este cel mai mare oferit vreodată pe Pământ, pentru că oferă oricui...
spania,-franta-si-danemarca-anunta-reinstituirea-unor-restrictii-in-marile-orase-marea-britanie-evita-inca-impunerea-carantinei-in-unele-zone,-in-ciuda-cresterii-cazurilor-zilnice.

Spania, Franța și Danemarca anunță reinstituirea unor restricții în marile orașe. Marea Britanie evită...

0
Oficialii de la Madrid au anunțat că iau în considerare impunerea carantinei punctual în cele mai afectate zone ale orașului. Locuitorii din cartierele mai...
fotbal-–-cupa-romaniei.-duel-sucevean-in-turul-secund,-somuz-falticeni-–-bucovina-radauti

Fotbal – Cupa României. Duel sucevean în turul secund, Șomuz Fălticeni – Bucovina Rădăuți

0
Federația Română de Fotbal a stabilit programul meciurilor din cadrul Turului II al Cupei României, ediția 2020-2021. Toate cele 27 de partide care...
handbal-masculin-–-liga-nationala.-csu-din-suceava,-invinsa-de-csm-fagaras

Handbal masculin – Liga Națională. CSU din Suceava, învinsă de CSM Făgăraș

0
CSU din Suceava a suferit prima înfrângere de la startul noului sezon al Ligii Naționale la handbal masculin, după ce a pierdut în...

Related News

Comisia Europeană vrea să aloce opt miliarde de euro pentru supercomputere, pentru ca UE să își mențină rolul de lider în domeniul calculului de...

Calculul de înaltă performanță (HPC) sau supercalculul se referă la sistemele informatice cu o putere de calcul extrem de mare, care pot rezolva probleme...

SUA. Space Hero anunță că va produce un reality-show al cărui câștigător va fi trimis într-o vacanță de zece zile pe Stația Spațială Internațională,...

Emisiunea va purta numele companiei producătoare. Organizatorii au declarat despre premiu că „este cel mai mare oferit vreodată pe Pământ, pentru că oferă oricui...

Spania, Franța și Danemarca anunță reinstituirea unor restricții în marile orașe. Marea Britanie evită încă impunerea carantinei în unele zone, în ciuda creșterii cazurilor...

Oficialii de la Madrid au anunțat că iau în considerare impunerea carantinei punctual în cele mai afectate zone ale orașului. Locuitorii din cartierele mai...

Fotbal – Cupa României. Duel sucevean în turul secund, Șomuz Fălticeni – Bucovina Rădăuți

Federația Română de Fotbal a stabilit programul meciurilor din cadrul Turului II al Cupei României, ediția 2020-2021. Toate cele 27 de partide care...

Handbal masculin – Liga Națională. CSU din Suceava, învinsă de CSM Făgăraș

CSU din Suceava a suferit prima înfrângere de la startul noului sezon al Ligii Naționale la handbal masculin, după ce a pierdut în...