Ghid pentru mămici: iată 5 lucruri pe care să le știi despre întreținerea hainelor micuțului tău
Meseria de mamă vine la pachet cu o mulțime de necunoscute, griji și multe informații noi. Oricât de mult te-ai pregăti pentru schimbarea pe care o va aduce un bebeluș în viața ta, cu siguranță vor fi aspecte care te vor lua prin surprindere. Dar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te informezi pe cât de mult posibil, în toate privințele, îngrijirea bebelușului fiind una dintre cele mai importante arii pe care trebuie să le cunoști.
Întreținerea hainelor bebelușului este extrem de importantă, deoarece acesta are pielea sensibilă și delicată, în unele cazuri cei mici putând dezvolta chiar și dermatită atopică, iar hainele pot influența confortul și sănătatea lor.
În rândurile ce urmează, îți vom prezenta câteva sfaturi legate de curățarea și întreținerea corespunzătoare a hainelor micuțului tău, astfel încât acesta să se simtă cât mai comod în ele.
Iată cinci lucruri importante de știut despre întreținerea hainelor bebelușului
- Alegerea materialelor potrivite – când vine vorba de hainele bebelușilor, materialul este un aspect cheie. Optează pentru haine fabricate din materiale moi, naturale, care să permită pielii să respire, cum ar fi bumbacul organic sau muselina. Aceste materiale permit pielii bebelusului să se aerisească și astfel, vei evita apariția iritațiilor sau alergiilor cutanate. Evită materialele sintetice sau cele care conțin substanțe chimice sau coloranți agresivi.
- Spălarea hainelor bebelușilor separat – pentru a-i asigura celui mic o igienă adecvată, este recomandat să-i speli hainele separat de cele ale adulților din casă sau ale altor copii. Bebelușii au un sistem imunitar încă în curs de dezvoltare și sunt mai susceptibili la infecții. Spălarea hainelor lor separat reduce riscul de contaminare cu bacterii, viruși sau alte particule dăunătoare. De asemenea, alege detergenți special formulați pentru hainele bebelușilor, care sunt mai blânzi cu țesăturile și mai potriviți pentru pielea lor sensibilă.
- Tratarea petelor imediat – bebelușii sunt maeștri în pătarea hainelor, fie că este vorba de alimente, lapte, suc sau alte substanțe. Este important să te ocupi de pete imediat ce apar. Clătește zona cu apă rece pentru a îndepărta cât mai multe urme ale petei. Aplică apoi o cantitate mică de detergent delicat pentru rufe pe pată și lasă detergentul să acționeze timp de aproximativ 10-15 minute, apoi clătește bine. Evită folosirea înălbitorului sau a altor produse chimice agresive pentru a scoate petele de pe țesături, deoarece acestea pot irita pielea sensibilă a bebelușului.
- Călcarea la temperatura potrivită – dacă alegi să calci hainele bebelușului, asigură-te că folosești o temperatură potrivită pentru materialul respectiv. Este indicat să utilizezi o setare mai scăzută pentru a evita deteriorarea fibrelor. Evită să calci excesiv în zona gulerului, manșetelor sau altor zone cu pliuri, deoarece acestea pot irita pielea sensibilă a bebelușului. Pe piața de electrocasnice, există aparate de călcat cu programe special concepute pentru hainele copiilor. Poți alege un astfel de fier de călcat de aici, din gama variată de produse a celor de la Altex.ro, la prețuri avantajoase.
- Depozitarea corectă a hainelor – când bebelușul tău nu mai poartă anumite haine, este important să le depozitezi corespunzător pentru a le menține în stare bună. Asigură-te că hainele sunt perfect curate și uscate înainte de a le depozita. Poți alege să le împăturești sau să le agăți pe umerașe, dar și să le depozitezi în pungi de plastic închise ermetic, pentru a preveni captarea de mirosuri neplăcute.
Să fii părinte nu este deloc ușor, mai ales în primele luni când nu prea știi ce faci, dar cu timpul lucrurile încep să intre într-un ritm normal și vei începe să ai senzația că ai avut grijă de un bebeluș dintotdeauna.
Sursa foto: Unsplash.com