Lucruri mai puțin cunoscute despre produsele cosmetice

Machiajul (în special fondul de ten și rujul) a devenit acum o parte obișnuită a vieții de zi cu zi pentru marea majoritate a femeilor, dar acest lucru nu a fost întotdeauna așa. De la primul brevet obținut pentru un lac de unghii până la ingredientele toxice pe care le conțineau produsele cosmetice, iată câteva fapte fascinante despre istoria machiajului, care vă vor surprinde cu siguranță.

În trecut, civilizațiile au folosit diverse produse cosmetice timp de secole în ritualuri religioase, pentru a evidenția frumusețea și pentru a promova sănătatea. Utilizarea produselor cosmetice de-a lungul istoriei poate fi un indiciu destul de bun cu privire la preocupările practice pe care le-au avut unele civilizații, cum ar fi protecția împotriva soarelui, indicarea unei clase sociale sau accentuarea trăsăturilor frumoase. Cronologia de mai jos reprezintă o scurtă istorie a produselor cosmetice, începând cu egiptenii antici din anul 10.000 înainte de Hristos și până la evoluțiile moderne din lume.

În timp ce vechii egipteni foloseau henna pentru a-și colora unghiile, lacul de unghii propriu-zis a fost inventat de populația chineză în anul 3000 înainte de Hristos. Acesta era făcut din albuș de ou, gumă, ceară de albine și pudră colorată. Cu toate acestea, abia în timpul Primului Război Mondial, Statele Unite ale Americii au obținut brevete chimice din Germania, ceea ce le-a permis să producă primele versiuni de lacuri de unghii asemeni celor de astăzi. Deși se crede că lacul de unghii în culoarea roșu a fost primul inventat, de fapt,  prima ojă de unghii a fost într-o nuanță de roz deschis.

După cum ați dedus din mențiunea de mai sus, se pare că în trecut multe cosmetice erau toxice. În timp ce machiajul era purtat doar de aristocrație, până în anii 1900, utilizarea produselor cosmetice s-a răspândit în toate clasele sociale, deși se știa că aceste produse  conțineau ingrediente extrem de toxice. Fardurile de ochi, fondurile de ten și rujurile de buze din această perioadă conțineau substanțe precum sulfura mercurică și beladona, sau chiar arsenic într-o cantitate mică.

Până în jurul anului 1750 după Hristos, atât femeile, cât și bărbații, obișnuiau să poarte machiaj care era considerat un obicei normal din punct de vedere social. Cu toate acestea, foarte mulți bărbați au început să nu mai poarte machiaj în acea perioadă, mai ales din cauza faptului că doreau să se distingă de clasele muncitoare, dar și pentru că obrajii îngrijiți în permanență erau acum văzuți ca fiind feminini.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fondurile de ten și rujurile au devenit o parte esențială a uniformei pentru asistentele medicale. Unul dintre motive a fost acela de a reaminti tuturor că îndatoririle lor ca femei erau pe primul loc, iar îndatoririle militare pe al doilea. De asemenea, se credea că rujul ar avea un efect calmant asupra soldaților de sex masculin pe care îi tratau, deși experții de astăzi susțin că buzele roșii aveau mai degrabă un efect opus.

Așadar, deși nu în forma pe care o cunoaștem acum, machiajul există de mii de ani. Cu toate acestea, toate aceste contribuții istorice au ajutat industria cosmetică să înflorească și să devină un succes uriaș, devenind practic o necesitate. Se estimează că piața globală a produselor cosmetice va ajunge la o sumă impresionantă de 600 de miliarde de euro până în 2023.

Produsele cosmetice și produsele de îngrijire a pielii sunt făcute pentru a vă face să vă simțiți frumoasă, deși adesea ingredientele pe care aceste produse le conțin sunt mai puțin atractive sau chiar interzise pentru persoanele care au probleme de ten sau au alergii.

Din această cauză, cea mai  bună alegere este să optați pentru produse cosmetice fabricate cu ingrediente naturale, deși, ca un exemplu, aproape jumătate din toate fondurile de ten  existente pe piață au în comun două ingrediente, și anume coloranții artificiali și crema hidratantă.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.