Membrii NATO doresc detensionarea situaţiei privind Tratatul Open Skies
 

Ambasadorii statelor membre NATO au decis astăzi să încerce, prin dialog cu autorităţile de la Moscova, ca Federaţia Rusă să revină cât mai curând la respectarea prevederilor Tratatului Open Skies (Cer deschis), se arată în comunicatul de presă emis de alianţa militară.

„Suntem de acord cu faptul că toate părţile Tratatului Open Skies trebuie să-şi respecte angajamentele şi obligaţiile pe deplin. Toate ţările NATO respectă pe deplin dispoziţiile acestui tratat. Timp de mai mulţi ani, Rusia a impus restricţii de zbor care contravin tratatului, inclusiv limitări la survolarea zonei Kaliningrad şi restricţii în apropierea frontierei cu Georgia. Aplicarea selectivă de către Rusia a dispoziţiilor acestui tratat îl goleşte de conţinut”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Statele Unite au acuzat Rusia de încălcarea tratatului, iar preşedintele Donald Trump a declarat că americanii se vor retrage din acesta în urmâtoarele Cu toate acestea, oficialii americani ar putea să renunţe la decizia retragerii, dacă Federaţia Rusă ar respecta toate prevederile Tratatului Open Skies, se mai arată în documentul emis de alianţa militară nord-atlantică.