- Advertisement -
Acasă Stiri Nasdaq, vindecatA de COVID-19 / CIFRE DEALOGIC PENTRU 2020: Nasdaq a depăşit...

Nasdaq, vindecatA de COVID-19 / CIFRE DEALOGIC PENTRU 2020: Nasdaq a depăşit NYSE după valoarea IPO

Ofertele publice iniţiale lansate anul acesta la Nasdaq au însumat 12,2 miliarde de dolari, iar cele atrase de NYSE – 10,9 miliarde de dolari  

Nasdaq a trecut înaintea NYSE datorită listărilor recente ale Warner Music şi ZoomInfo Technologies

Operatorul bursier american Nasdaq a depăşit New York Stock Exchange (NYSE – Bursa de Valori din New York) în privinţa valorii ofertelor publice iniţiale găzduite anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus.

Conform datelor analizate de platforma pentru pieţe financiare Dealogic, preluate de Wall Street Journal, companiile care s-au listat anul acesta la Nasdaq au atras 12,2 miliarde de dolari, iar cele care au optat pentru NYSE – 10,9 miliarde de dolari.

Nasdaq a găzduit 44 de listări în 2020, faţă de 27, câte au avut loc la NYSE. În iunie, la NYSE a avut loc o singură listare, iar la Nasdaq – opt, conform cifrelor Dealogic.

Una dintre cele mai importante listări de la Nasdaq este cea a casei de discuri Warner Music Group Corp., care a atras, luna aceasta, 1,9 miliarde de dolari. De menţionat că IPO-ul Warner Music este cel mai mare din anul curent.

Tot în luna iunie, furnizorul de date ZoomInfo Technologies Inc. şi-a lansat oferta la Nasdaq, atrăgând peste 900 de milioane de dolari. Aceasta este a şaptea ofertă publică iniţială (ca valoare) lansată anul acesta.

Per ansamblu, lansările de IPO-uri de pe piaţa americană s-au redus puternic în luna martie, când pandemia de Covid-19 a generat restricţii majore, care au blocat activitatea economică în SUA. În contextul dat, unele companii şi-au amânat listările, printre acestea numărându-se producătorul de încălţăminte Cole Haan şi distribuitorul de îmbrăcăminte Madewell Inc.

La mijlocul lunii februarie, Cole Haan a anunţat că vrea să obţină 100 de milioane de dolari prin oferta publică iniţială, intenţionând să se listeze la Nasdaq sub simbolul „CLHN”. IPO-ul a fost amânat din cauza volatilităţii pieţei. Pe de altă parte, J.Crew Group a abandonat, la începutul lunii martie, IPO-ul Madewell, în timp ce această marcă pe care o deţine se află în proces de desprindere de compania sa mamă. În prospectul de listare, Madewell a precizat că IPO-ul va fi lansat la NYSE sau Nasdaq.

Mai mult, pe măsură ce criza generată de pandemia de Covid-19 s-a accentuat, platforma de tranzacţionare de la NYSE a fost închisă la jumătatea lunii martie, piaţa trecând la un sistem complet electronic. În noul context, debutul fizic al companiilor la NYSE, prin ceremoniile cunoscute, a fost oprit în perioada respectivă. NYSE s-a redeschis în urmă cu două săptămâni, activitatea pieţei desfăşurându-se cu noi măsuri de siguranţă.

În schimb, grupul Nasdaq, care operează propria piaţă de acţiuni şi oferă tehnologie către 120 de pieţe din întreaga lume, precum şi tehnologie de supraveghere a burselor către 160 de brokeri-dealeri şi 50 de pieţe globale, nu şi-a închis porţile pe perioada pandemiei. În aprilie, preşedintele-director executiv al Nasdaq, Adena Friedman, declara că operatorul bursier american este bine echipat ca să-şi susţină propriile operaţiuni, cât şi pe cele ale altor pieţe care folosesc tehnologia sa, în condiţiile în care bursele globale de acţiuni luptă ca să facă faţă impactului pandemiei de coronavirus.

Domnia sa a subliniat, atunci: „Costurile umane, de sănătate, societale şi economice ale pandemiei de Covid-19 au fost severe şi vor avea implicaţii de durată asupra comunităţii noastre globale. (…) Sunt mândră de modul în care echipa Nasdaq a lucrat în astfel de condiţii unice, ca să susţină accesul neîntrerupt la capital pentru emitenţi şi investitori, precum şi pentru a sprijini clienţii noştri pe partea de tehnologie”.

Adena Friedman şi-a exprimat mereu convingerea că pieţele nu trebuie închise pe perioada crizei generate de pandemie, mai ales că societăţile caută tot mai mult să acceseze capital pentru a face faţă nevoilor de lichiditate. În opinia sa, închiderea temporară a pieţelor ar fi afectat şi încrederea investitorilor care şi-au plasat economiile în piaţă şi care nu ar fi avut acces la aceasta într-un moment în care au mare nevoie de lichidităţi.

Bătălia dintre NYSE şi Nasdaq va continua. NYSE aşteaptă lansarea ofertei publice iniţiale a lanţului de magazine alimentare Albertsons Inc., iar Nasdaq – listarea dealer-ului auto Vroom Inc. şi a companiei farmaceutice Lantern Pharma Inc.

Potrivit Wall Street Journal, companiile listate la NYSE plătesc comisioane mult mai mari faţă de cele care aleg Nasdaq: până la 500.000 de dolari/an, faţă de 159.000, în funcţie de volumul de acţiuni emise.

În primul trimestru din 2020, Nasdaq a obţinut venituri nete din vânzări de 701 milioane de dolari, mai mari cu 11% faţă de cele de 634 de milioane de dolari realizate în primele trei luni din 2019. În acelaşi interval, profitul net al operatorului bursier a însumat 203 milioane de dolari, respectiv 1,22 dolari/acţiune, faţă de 247 milioane de dolari sau 1,48 dolari/acţiune în trimestrul întâi din 2019, conform standardelor de contabilitate GAAP. Scăderea a fost generată de anumite costuri cu refinanţarea unor obligaţiuni.

Veniturile din listările la Nasdaq, care reprezintă 11% din totalul veniturilor nete ale grupului, au atins 75 de milioane de dolari în primele trei luni din 2020, fiind mai mari cu 4 milioane de dolari faţă de primul trimestru din 2019. Evoluţia s-a datorat, în principal, creşterii numărului companiilor listate şi a taxelor anuale de reînnoire.

Intercontinental Exchange (ICE), proprietarul NYSE, a obţinut, în primele trei luni din 2020, venituri nete consolidate de 1,6 miliarde de dolari, mai mari cu 23% faţă de acelaşi interval din 2019. Profitul net aferent perioadei menţionate a fost de 650 de milioane de dolari sau 1,17 dolari/acţiune, comparativ cu 484 milioane de dolari sau 0,85 dolari/titlu în trimestrul întâi din 2019. Veniturile din listările la NYSE au atins 112 milioane de dolari în intervalul ianuarie-martie 2020, faţă de 111 milioane de dolari în aceeaşi perioadă din 2019.

Amintim că o analiză realizată în luna mai de Bloomberg News plasa Bursa din Shanghai (China) drept lider pe piaţa listărilor, cu IPO-uri de circa 14 miliarde de dolari în anul curent. Această piaţă a atras o listare majoră în ianuarie 2020, a Beijing-Shanghai High Speed Railway Co., care a generat 4,3 miliarde de dolari.

În clasamentul respectiv, urmau, la acel moment, New York Stock Exchange, cu IPO-uri de aproximativ 11,6 miliarde de dolari, Nasdaq – cu oferte de 8,1 miliarde de dolari, Shenzhen Stock Exchange (China), cu IPO-uri de 3,4 miliarde de dolari, şi Hong Kong Stock Exchange – cu listări de 3,2 miliarde de dolari.

csu-din-suceava-va-avea-un-meci-de-”trezire”-cu-csm-bucuresti

CSU din Suceava va avea un meci de ”trezire” cu CSM București

0
CSU din Suceava va relua campionatul Ligii Naționale la handbal masculin cu un meci împotriva celor de la CSM București, meci care va...
managerul-astrazeneca-sugereaza-ca,-cel-mai-probabil,-va-efectua-un-nou-test-la-nivel-international-pentru-a-reverifica-eficacitatea-vaccinului-covid-19-dezvoltat-cu-universitatea-oxford.

Managerul AstraZeneca sugerează că, cel mai probabil, va efectua un nou test la nivel...

0
Anunțul vine după ce Oxford a recunoscut că o eroare de fabricație a afectat testele pentru vaccin. Acțiunile AstraZeneca au pierdut 6% ulterior. Scopul noului...
china-a-suspendat-vanzarea-si-depozitarea-produselor-congelate-in-cea-mai-mare-piata-din-beijing,-pentru-a-evita-contaminarile-cu-covid-piata-fusese-redeschisa-in-septembrie.

China a suspendat vânzarea și depozitarea produselor congelate în cea mai mare piață din...

0
Pe lângă suspendarea vânzării cărnii și fructelor de mare congelate care au și fost scoase din piață, autoritățile au decis să dezinfecteze peste o...
guvernul-a-pus-in-dezbatere-publica-planul-national-de-relansare-si-redresare-in-valoare-de-30-de-miliarde-de-euro-vizeaza-peste-21-mld-de-euro-pentru-infrastructura,-tranzitie-verde-si-schimbari-climatice,-dar-si-6-mld-euro-pentru-investitii-in-scoli-si-spitale.

Guvernul a pus în dezbatere publică Planul Național de Relansare și Redresare în valoare...

0
”Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și...
nasa-a-inceput-sa-asambleze-prima-racheta-space-launch-system-(sls)-care-va-duce-din-nou-astronauti-pe-luna-primul-lansare,-fara-echipaj-uman,-este-programata-anul-viitor.

NASA a început să asambleze prima rachetă Space Launch System (SLS) care va duce...

0
„Așezarea primei piese a rachetei SLS pe ​​lansatorul mobil marchează o etapă majoră pentru programul Artemis”, a declarat Andrew Shroble, manager al grupului de...

Related News

CSU din Suceava va avea un meci de ”trezire” cu CSM București

CSU din Suceava va relua campionatul Ligii Naționale la handbal masculin cu un meci împotriva celor de la CSM București, meci care va...

Managerul AstraZeneca sugerează că, cel mai probabil, va efectua un nou test la nivel internațional pentru a reverifica eficacitatea vaccinului COVID-19 dezvoltat cu Universitatea...

Anunțul vine după ce Oxford a recunoscut că o eroare de fabricație a afectat testele pentru vaccin. Acțiunile AstraZeneca au pierdut 6% ulterior. Scopul noului...

China a suspendat vânzarea și depozitarea produselor congelate în cea mai mare piață din Beijing, pentru a evita contaminările cu Covid. Piața fusese redeschisă...

Pe lângă suspendarea vânzării cărnii și fructelor de mare congelate care au și fost scoase din piață, autoritățile au decis să dezinfecteze peste o...

Guvernul a pus în dezbatere publică Planul Național de Relansare și Redresare în valoare de 30 de miliarde de euro. Vizează peste 21 mld....

”Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un document strategic structurat pe două priorități: reforme și investiții, ce aduce României perspectiva modernizării și...

NASA a început să asambleze prima rachetă Space Launch System (SLS) care va duce din nou astronauți pe Lună. Primul lansare, fără echipaj uman,...

„Așezarea primei piese a rachetei SLS pe ​​lansatorul mobil marchează o etapă majoră pentru programul Artemis”, a declarat Andrew Shroble, manager al grupului de...