Parodontoza avansată: ce e de făcut

Cu toate că la prima vedere nu par probleme atât de grave, înroșirea și sângerarea gingiilor sunt simptome asociate parodontozei. Într-un alt stadiu al bolii parodontale se pot observa retracțiile gingivale, ceea ce va duce la mobilitatea accentuată a dinților și, într-un final, la pierderea acestora din urmă. Vestea bună este că avansul tehnologiei oferă soluții chiar și pentru parodontoza avansata, aflată in acest stadiu.

Care sunt opțiunile de tratament pentru parodontoză?

Tratamentul nechirurgical este opțiunea cu care va începe medicul, indiferent de cât de avansată e boala. Ca etape ale acestui tratament sunt: detartrajul supra și subgingival, chiuretajul subgingival și decontaminarea spațiului subgingival. Aplicând tehnici specifice, medicul va reface gingia. 

Tratamentul chirurgical presupune un chiuretaj prin care se îndepărtează gingia, cu scopul de a fi curățată zona subgingivală. După curățare, gingia este repoziționată, dar nu în locul inițial, ci mai sus sau mai jos. Apoi se recurge la tehnici de refacere a oaselor și a gingiilor.

Laserul este folosit în stomatologie pentru diferite tratamente și tratamentul pentru parodontoză nu face excepție. Placa bacteriană și tartrul formează pungi parodontale între gingie și dinte, iar laserul are rolul de a elimina aceste pungi. Eliminarea posibilității de contaminare încrucișată de la un dinte afectat către unul sănătos, reducerea sângerării, amplificarea proceselor naturale de vindecare sunt doar câteva dintre avantajele acestui tip de tratament.

Ce este terapia cu plasmă?

Terapia cu plasmă presupune injectarea în papilele dentare, în gingie și în șanțul gingival a unui concentrat format din mai multe substanțe, cum ar fi trombocite, proteine și vitamine. Pentru a realiza acest concentrat este necesară prelevarea unei cantități mici de sânge de la pacient. Scopul este accelerarea regenerării țesuturilor. Terapia cu plasmă are multe efecte pozitive: oprește sângerare gingivală, îmbunătățește structura gingiilor, întărește țesutul de susținere a dinților și accelerează vindecarea alveolelor dentare. 

Cum poate fi prevenită boala parodontală?

Clinica Omega Omnident ne arata importanta igienei orale. Asta înseamnă periaj de cel puțin două ori pe zi: dimineața și seara. Mai înseamnă curățarea spațiilor dintre dinți cu ajutorul unei periuțe interdentare și a aței dentare. Și nu în ultimul rând înseamnă controale periodice la stomatolog însoțite de igienizări.

Sănătatea este cel mai de preț lucru pe care îl avem, așa că trebuie să facem tot posibilul să o păstrăm la un nivel optim. Cu toate că prevenția trebuie să joace un rol cheie, e bine de știut că există variante de rezolvare chiar și atunci când lucrurile nu evoluează pozitiv.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.