- Advertisement -
Acasă Stiri Preşedintele american lasă Chinei locul de lider mondial

Preşedintele american lasă Chinei locul de lider mondial

Donald Trump este preşedintele în mandatul căruia Statele Unite pierd teren pe scena internaţională, pentru că multe dintre statele europene privesc acum spre China ca la un viitor lider global, arată o analiză publicată de Business Insider.

Această schimbare de perspectivă este evidenţiată de sondaje de opinie recente, care arată că europenii încep să îşi piardă încrederea în Statele Unite, mai ales de la începutul pandemiei de coronavirus.

Un nou sondaj publicat în Germania în această săptămână arată că o majoritate covârşitoare a germanilor au o părere mai proastă despre SUA din cauza felului în care a fost gestionată pandemie. Cifrele sunt în contrast cu cele referitoare la China. Dacă 76% dintre germani spun că părerea lor despre SUA s-a înrăutăţit în timpul pandemiei, doar 36% au spus acelaşi lucru despre China.

Sondajul a arătat că:

Jumătate dintre germani favorizează menţinerea de relaţii apropiate cu SUA, iar cealaltă jumătate cu China

37% dintre germani au spus că este mai importantă menţinerea de relaţii apropiate cu SUA, în timp ce 36% au spus acelaşi lucru despre China. În ceea ce priveşte aceste date, ele reprezintă o scădere mare faţă de anul precedent, în care 50% evaluau relaţia cu SUA ca fiind prioritară, şi doar 24% pe cea cu China.

Într-o întrebare separată, doar 10% dintre germani consideră SUA ca fiind cel mai important partener la nivel global. 6% au spus acelaşi lucru despre China, cu un procent mai puţin faţă de anul precedent.

Deşi au părăsit Uniunea Europeană, britanicii consideră Europa un partener mai important decât SUA

Un sondaj separat realizat în Regatul Unit arată o deteriorare a părerii britanicilor despre Statele Unite, de asemenea, mai ales de la începerea pandemiei. Întrebaţi la sfârşitul lunii trecute dacă Regatul ar trebui să aibă relaţii mai puternice cu Europa sau cu SUA, 35% dintre britanici au răspuns că Europa ar trebui să fie prioritatea, în timp ce 13% au preferat SUA.

Este o schimbare pozitivă de 6% în favoarea Europei de la sfârşitul lunii noiembrie şi vine pe fondul unei dispute lungi de peste 3 ani în ceea ce priveşte Brexitul şi după ce Regatul a ieşit oficial din UE, în ianuarie.

Această schimbare de optică vine pe fondul unui şoc global provocat de recentele intervenţii ale preşedintelui Donald Trump în perioada pandemia de coronavirus. Comentariile sale, mai ales speculaţiile cu privire la injectarea de dezinfectant, au dus la o prăbuşire acută a încrederii în multe ţări europene.

SUA îşi pierd rapid poziţia de lider al lumii libere

„Timp de mai mult de două secole, Statele Unite au provocat o gamă largă de trăiri printre ţările din restul lumii: iubire şi ură, teamă şi speranţă, invidie şi dispreţ, veneraţie şi furie. Dar este o emoţie pe care, până acum, nu a mai simţit-o nimeni pentru SUA – milă”, spune Fintan O’Toole, jurnalist la The Irish Times, ca răspuns la comentariile de luna trecută ale preşedintelui american.

Informaţiile conform cărora Trump a încercat să obţină monopolul asupra unui vaccin anti-coronavirus care era dezvoltat în Germania au stârnit şi mai multă furie şi lipsă de încredere pe continentul european.

Comportamentul lui Trump a accentuat părerea deja negativă pe care Europa o avea faţă de preşedintele american, un sondaj de săptămâna trecută arătând că doar 2% dintre francezi mai au încredere că Trump poate fi liderul lumii libere.

Această schimbare de optică este vizibilă şi în comportamentul ţărilor europene, care par din ce în ce mai puţin dispuse să ia în considerare ameninţările lui Trump în ceea ce priveşte apropierea faţă de China.

Mai multe ţări europene, inclusiv Regatul Unit, au început să lucreze cu chinezii în domenii care afectează economic SUA, în pofida războiului comercial care are loc între cele două mari puteri de ceva vreme, informează Digi 24.

În condiţiile în care economia globală se îndreaptă spre o recesiune puternică, guvernele europene, companiile şi alţi actori se îndreaptă spre China pentru sprijin şi investiţii, având în vedere dispreţul pe care SUA lui Trump îl arată faţă de vechii săi parteneri.

Timișoara. Actualul primar Nicolae Robu și-a recunoscut înfrângerea în fața candidatului USR-PLUS Dominic Fritz:...

0
Actualul edil și-a recunoscut înfrângerea în fața candidatului USR-PLUS, Dominic Fritz. „Avem rezultate parțiale, dar eu zic că sunt rezultate relevante și am pierdut. Este...
alegeri-locale-sectiile-de-votare-s-au-deschis-la-ora-7-prezenta-la-vot-in-2016-a-fost-de-48,4%.

Alegeri locale. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7. Prezența la vot în...

0
Update ora 21: Peste 8,4 milioane de alegători au votat. Prezența a fost cu aproape două procente și jumătate mai scăzută decât la alegerile...
doua-medalii-de-aur-pentru-sportivii-de-la-csm-suceava-la-campionatele-nationale-de-mars-master

Două medalii de aur pentru sportivii de la CSM Suceava la Campionatele Naționale de...

0
La finele săptămânii trecute, stadionul Iolanda Balaș Sotter din București a găzduit Campionatul Național de Marș Master (veterani). La competiție au luat starul...
suceveanul-alexandru-rata,-s-a-calificat-impreuna-cu-arcada-galati-in-turul-doi-preliminar-dupa-un-final-de-infarct

Suceveanul Alexandru Rață, s-a calificat împreună cu Arcada Galați în turul doi preliminar după...

0
CSM Arcada Galaţi s-a calificat dramatic în turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor la volei masculin, după ce a învins formaţia finlandeză...

Related News

Timișoara. Actualul primar Nicolae Robu și-a recunoscut înfrângerea în fața candidatului USR-PLUS Dominic Fritz: „Avem rezultate parțiale, dar eu zic că sunt rezultate relevante...

Actualul edil și-a recunoscut înfrângerea în fața candidatului USR-PLUS, Dominic Fritz. „Avem rezultate parțiale, dar eu zic că sunt rezultate relevante și am pierdut. Este...

Alegeri locale. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7. Prezența la vot în 2016 a fost de 48,4%.

Update ora 21: Peste 8,4 milioane de alegători au votat. Prezența a fost cu aproape două procente și jumătate mai scăzută decât la alegerile...

Două medalii de aur pentru sportivii de la CSM Suceava la Campionatele Naționale de Marș Master

La finele săptămânii trecute, stadionul Iolanda Balaș Sotter din București a găzduit Campionatul Național de Marș Master (veterani). La competiție au luat starul...

Suceveanul Alexandru Rață, s-a calificat împreună cu Arcada Galați în turul doi preliminar după un final de infarct

CSM Arcada Galaţi s-a calificat dramatic în turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor la volei masculin, după ce a învins formaţia finlandeză...