- Advertisement -
Acasă Stiri Președintele Iohannis: Fac un nou apel, în contextul reluării activităților culturale și...

Președintele Iohannis: Fac un nou apel, în contextul reluării activităților culturale și a deschiderii școlilor. Dragi români, fiți în continuare responsabili și protejați-vă. PSD în loc să contribuie, încearcă să pună piedici.

Președintele a făcut un apel către populație pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii pandemiei de coronavirus. Declarațiile au avut loc în contextul în care de la 1 septembrie au fost luate noi măsuri de relaxare a restricțiilor, precum deschiderea restaurantelor, cinematografelor și teatrelor. 

„Fac un nou apel, în contextul reluării activităților culturale și a deschiderii școlilor: Dragi români, fiți în continuare responsabili și protejați-vă în continuare cu mască, cu distanțare și spălare pe mâini”, a adăugat șeful statului.

Președintele a atacat din nou PSD: „După eșecul de luni (moțiunea de cenzură), mă întreb cui i-a folosit discuția politicianistă a PSD-ului, care nu-și poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un asemenea partid?”.

Principalele declarații:

  • Din păcate, am înregistrat noi cifre îngrijorătoare, atât în privința cazurilor noi de COVID, cât și a numărului de decese și pacienți la ATI. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate.
  • Fac un nou apel, în contextul reluării activităților culturale și a deschiderii școlilor: Dragi români, fiți în continuare responsabili și protejați-vă în continuare cu mască, cu distanțare și spălare pe mâini.
  • Guvernul și autoritățile continuă să ia măsurile necesare; nu e totul perfect și erorile se corectează, însă fiecare dintre noi duce propria luptă.
  • În toate țările, sistemele de sănătate au fost supuse la presiuni extreme, nu doar în România. Mulțumesc cadrelor medicale pentru efortul lor, dar fac apel să continue munca începută, să se organizeze și să mențină dotarea spitalelor la un nivel ridicat. Acestea sunt problemele reale ale țării, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvări.
  • Sunt unii care, în loc să contribuie la acest efort, știu să pună piedici, adică PSD. Am asistat luni la o situație ridicolă în parlament: s-a așteptat zeci de minute pentru a se face cvorum pentru moțiunea neavenită. Chiar cei care au inițiat demersul nu au putut să aibă în sală proprii parlamentari.  După eșecul de luni, mă întreb cui i-a folosit discuția politicianistă a PSD-ului, care nu-și poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un asemenea partid.
  • Mulțumesc partidelor care nu s-au alăturat unor interese strict electorale și care au înțeles gravitatea situației în care ne aflăm. Sper ca PSD să înțeleagă că în România nu se mai poate face politică urmărind interese mărunte. Încetați cu aceste jocuri cinice. 
  • Criza sanitară ne-a arătat defectele acestui mod de a face politică. Acum se poate vedea diferența dintre politicienii fără soluții și cei care se angajează în gestionarea situației sanitare. România trebuie să lase în urmă practicile nefaste ale trecutului.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Î: Ați făcut apel la responsabilitate. Având în vedere că firma care a câștigat licitația pentru lansarea măștilor nu le poate livra la timp, ce vor face autoritățile când va începe școala pentru copiii din familiile mai nevoiașe?

R: S-a început livrarea lor. E responsabilitatea firmei contractante. Sunt detalii care pot fi explicate de cei care au încheiat contractul. Cu siguranță se vor găsi soluții la guvern, la administrațiile locale, care au început să procure astfel de măști.

Î: Mașina în care s-a aflat ministrul Bode a fost implicată într-un accident cu două victime, acum două zile. Are și ministrul o responsabilitate, chiar dacă nu el era la volan?

R: Este regretabil că se întâmplă un accident, chiar în condițiile în care în mașină era un demnitar. Nu este bine să te grăbești când mergi cu mașina; se vede, încă o dată, nevoia dezvoltării infrastructurii. Partea bună e că nimeni nu a fost grav rănit. Autoritățile competente vor face investigațiile necesare.

Î: În ultimele două săptămâni, rata de deces de COVID este de 3,1 la o sută de mii de locuitori, cea mai mare din Europa.

R: Am discutat cu ministrul Sănătății, datele sunt îngrijorătoare. Exact din acest motiv, eu repet ca oamenii să aibă grijă, să poarte masca, să respecte distanța și să se spele pe mâini. Îmi pare rău că trebuie să repet asta mereu. Sigur, statisticile din ultimele 2 săptămâni arată o creștere la noi, dar per total, de la începutul pandemiei, nu stăm cel mai rău din Europa, dar asta nu aduce pe nimeni înapoi în viață. Trebuie să luăm în serios măsurile de protecție.

Î: E vina oamenilor că nu se protejează suficient? E și vina autorităților?

R: Noi nu am stat rău la controlul epidemiei până când în Parlament PSD a tărăgănat adoptarea legii carantinei. În acea perioadă mulți oameni s-au infectat, pentru că exista ideea că boala nu e foarte periculoasă.

Î: Escaladarea tensiunilor în Mediterană între Turcia și Grecia. Care este poziția dvs.?

R: Ne îngrijorează tensiunile. Aceste tensiuni crescute nu ne fac bine, nici pentru UE, nici pentru NATO. Orice divergențe se rezolvă pe cale diplomatică, am spus noi din capul locului, nu prin înarmări și tensiuni. Eu sunt convins că lumea își va da seama că trebuie să se întoarcă la negocieri. Nu văd probleme vizavi de activitatea din Marea Neagră.

Î: Radu Gavriș a fost detașat la Harghita de șeful Poliției, înainte să demisioneze. În presă, au apărut informații că Gavriș a dat presei imagini cu întâlnirea cu interlopii. Veți cere lămuriri în CSAT?

R: Mai bine întrebați direct la Poliție.

Î: Ar trebui să renunțăm la măsurile adoptate recent (redeschiderea școlilor) din cauza numărului mare de cazuri noi de COVID?

R: Experții spun acum că școala poate începe. Dacă va crește numărul de persoane infectate, sau crește numărul celor internați la ATI, s-ar putea apela, un timp scurt, la învățământul online sau săptămâna altfel. Sper să nu fie cazul.

Î: Ce părere aveți că părinții au puțin timp să se pregătească pentru noul an școlar?

R: Evoluția pandemiei nu este previzibil de prezis. Noi speram să ajungem să avem sub 100 de cazuri noi pe zi, dar lucrurile au luat altă turnură, și din vina unor politicieni. Iată că am ajuns la peste 1.000 de cazuri zilnice. Trebuie să luăm decizii când avem toate datele, când ne comunică experții.

noul-sezon-competitional-cu-o-singura-serie?

Noul sezon competițional cu o singură serie?

0
Noul sezon al Diviziei Naționale de Seniori la Rugby (DNS), al doilea eșalon valoric al acestui sport în România ar putea avea o...
bucovina-radauti-a-terminat-pregatirile-de-iarna-cu-o-victorie-clara-cu-juniorii-u19-de-la-fc-botosani

Bucovina Rădăuți a terminat pregătirile de iarnă cu o victorie clară cu juniorii U19...

0
CSM Bucovina Rădăuți a încheiat perioada pregătirilor de iarnă cu o victorie clară în compania juniorilor U 19 de la FC Botoșani. Partida...
somuz-falticeni-a-incheiat-cantonamentul-de-iarna-cu-o-victorie-in-duelul-cu-progresul-somcuta-mare

Șomuz Fălticeni a încheiat cantonamentul de iarnă cu o victorie în duelul cu Progresul...

0
Formația Șomuz Fălticeni a terminat stagiul de pregătire din Ardeal cu un joc test pe terenul sintetic din comuna clujeană Iclod, în compania...
eurostat-romania-are-cel-mai-scazut-procent-de-cetateni-care-obtin-informatii-de-pe-site-urile-autoritatilor-publice-doar-10%-dintre-romani-cauta-informatii-pe-site-urile-oficiale,-comparativ-cu-47%,-media-la-nivelul-ue.

Eurostat. România are cel mai scăzut procent de cetăţeni care obţin informaţii de pe...

0
Românii sunt urmați în clasament de cetățenii din Italia și Bulgaria (ambele 19%). Cele mai mari ponderi de persoane care au folosit site-urile web...
noi-restrictii-in-bucuresti,-dupa-ce-capitala-a-reintrat-in-scenariul-rosu-restaurantele-se-inchid-la-interior,-salile-de-jocuri-de-noroc,-cinematografele,-salile-de-spectacole-si-concerte,-cluburile,-barurile-si-discotecile-isi-suspenda-activitatea,-incepand-de-la-miezul-noptii.

Noi restricții în București, după ce Capitala a reintrat în scenariul roșu. Restaurantele se...

0
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului București s-a reunit, duminică, pentru a adopta noi măsuri restrictive, după ce rata de infectare cu coronavirus...

Related News

Noul sezon competițional cu o singură serie?

Noul sezon al Diviziei Naționale de Seniori la Rugby (DNS), al doilea eșalon valoric al acestui sport în România ar putea avea o...

Bucovina Rădăuți a terminat pregătirile de iarnă cu o victorie clară cu juniorii U19 de la FC Botoșani

CSM Bucovina Rădăuți a încheiat perioada pregătirilor de iarnă cu o victorie clară în compania juniorilor U 19 de la FC Botoșani. Partida...

Șomuz Fălticeni a încheiat cantonamentul de iarnă cu o victorie în duelul cu Progresul Șomcuta Mare

Formația Șomuz Fălticeni a terminat stagiul de pregătire din Ardeal cu un joc test pe terenul sintetic din comuna clujeană Iclod, în compania...

Eurostat. România are cel mai scăzut procent de cetăţeni care obţin informaţii de pe site-urile autorităţilor publice. Doar 10% dintre români caută informații pe...

Românii sunt urmați în clasament de cetățenii din Italia și Bulgaria (ambele 19%). Cele mai mari ponderi de persoane care au folosit site-urile web...

Noi restricții în București, după ce Capitala a reintrat în scenariul roșu. Restaurantele se închid la interior, sălile de jocuri de noroc, cinematografele, sălile...

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului București s-a reunit, duminică, pentru a adopta noi măsuri restrictive, după ce rata de infectare cu coronavirus...