Să vorbim despre anxietate: Cum se manifestă și ce opțiuni terapeutice există?
În ciuda faptului că avem tendința de a privi frica, ca pe un sentiment negativ, trebuie ținut cont de faptul că aceasta este totuși naturală și în anumite situații chiar benefică. Atunci când lucrurile scăpa de sub control însă și frica apare chiar și în situații în care nu se poate vorbi despre pericole iminente, se poate lua în calcul anxietate. Dacă în cazurile pozitive, frica este cea care ne ajută să găsim soluții în situațiile limită, atunci când apare la intensitate mare în situații ce nu prezintă câtuși de puțin un pericol, frica este cea care ne poate pune bețe în roate. Alături de depresie, anxietatea se situează printre cele mai comune afecțiuni de natură mentală ce pot afecta semnificativ calitatea vieții.
Deși este adesea trecută cu vederea, anxietatea reprezintă totuși o afecțiune ce necesită de cele mai multe ori tratament de specialitate. Este important de reținut faptul că anxietatea poate apărea la orice vârstă și este de cele mai multe ori rezultatul unui cumul de factori. Atunci când teama devine copleșitoare, calitatea vieții unui pacient poate fi grav afectată, până în punctul în care acesta va evita cu orice preț anumite situații care îi pot declanșa anxietatea. Ce simptomatologie are și opțiuni terapeutice exista însă pentru anxietate?
Simptomatologia anxietății
Chiar dacă teama de anumite situații inofensive rămâne simptomul principal, anxietatea se poate manifesta și printr-o serie de alte moduri precum: apariția unor ticuri nervoase, iritabilitate, dureri de cap, senzație de nod în gât sau chiar și modificări ale ritmului de somn. Dacă aceste simptome se manifesta pentru o perioada mai îndelungată de timp, se poate vorbi despre anxietate. În timp, persoanele care se confrunta cu stări anxioase vor evita situațiile care le-au generat stări neplăcute în trecut, astfel că riscul de izolare socială este unul crescut.
Ce opțiuni terapeutice există pentru anxietate?
Înainte de a apela la orice tip de terapie pentru anxietate, este foarte important ca aceasta să fie diagnosticată în mod corect. În general, tratamentul anxietății presupune o terapie cognitiv-comportamentală, psihoterapie și medicație. Medicul specialist este singurul care poate pune un diagnostic corect, de aceea este mai mult decât recomandat ca înainte să te tratezi la întâmplare, să apelezi la medic. În urma unor teste specifice, acesta poate determina cu ușurință gradul de anxietate al unui pacient.
Tehnicile de gestionare a stresului sunt de asemenea foarte benefice în lupta cu anxietatea. De aceea este important să înveți să ai grijă de tine, atât tfizic, cât și psihic. Folosește o cremă de fata potrivita, învăluie-te în parfumul preferat și îmbracă ținutele care te fac să te simți deosebit. Sunt lucruri mici, dar care te pot ajuta să privești viața și din altă perspectivă.
Metodele de relaxare sunt și ele mai mult decât bine-venite în gestionarea stresului și anxietății, astfel se poate apela concomitent și la diferite exerciții de respirație și meditații pot fi mai mult decât benefice. La acestea se poate adăuga și activitatea fizică care nu doar că are rolul de a ne menține în formă, ci poate duce și la o îmbunătățire a stării de spirit.