Sărbătorile și organizarea timpului în familie
Se apropie Sărbătorile și ne spunem, poate, că se apropie o perioadă aglomerată: cumpărături pentru petreceri, pentru cadouri, pregătiri, vizite. În mod evident este munca. Când încap toate acestea în program să mai ai timp și de familie? Oare putem vorbi și despre managementul, organizarea, timpului în familie?
Familiile în care unul dintre parteneri nu are niciodată timp sau își neglijează familia conduc spre rupturi. Din acest motiv, am considerat ca
Iată care sunt cele mai importante 5 sfaturi pentru organizarea timpului în familie:
- Un program pentru familie. Toată lumea participă
Într-o familie, fie că este una formată din 2, 3 sau mai multe persoane, programul trebuie să includă tot ce ține de obligații de muncă și sociale și timp cu activități petrecute împreună. Acestea sunt lucruri de rutină zilnice, precum organizarea pentru a merge la muncă sau la sport sau cine merge la școală sau la diverse activități cu copii etc., dar și acțiuni speciale, precum o masă în oraș, o deplasare în afara localități etc.
- Activități zilnice ale familiei
Oricât de aglomerați ați fi, făceți-vă întotdeauna timp și pentru cei dragi. Un partener care așteaptă întotdeauna după programul celuilalt sau copii pe care apucați să-i vedeți doar seara, după culcare reprezintă o imagine foarte tristă a felului în care alegeți să vă gestionați timpului. O organizare bună include măcar o masă zilnică alături de familie, o oră de plimbare sau de joacă acasă sau în familie, urmărirea unui serial preferat, mersul la cinema, la pizza sau oriunde știți că puteți fi cu toții relaxați și fericiți.
- Faceți mai multe lucruri împreună mai ales de Sărbători
Pentru a petrece cât mai mult timp, puteți alege să faceți diverse activități împreună mai ales de Sărbători. Este o modalitate excelentă pentru a putea vorbi și face și ceva util. Aceste activități pot include: prepararea mâncării, mersul la cumpărături, curățenie, ordine, spălat vase, întins haine la uscat etc.
- Delegați responsabilități tuturor
Dacă într-o familie mai mică, lucrurile sunt mai simplu de gestionat, atunci când numărul membrilor crește, sarcinile trebuie distribuite altfel. Printre sarcinile ce pot fi împărțite avem de data aceasta: debarasarea mesei și spălatul vaselor, cu rândul dacă e necesar, făcutul ordinii, distribuția selectivă a gunoiului, dusul gunoiului, mersul la cumpărături pentru lucruri care au fost omise din lista săptămânală sau trebuie să fie cumpărate mai frecvent etc.
- Organizați un program astfel încât fiecare și toți să fiți câți mai fericiți
Pentru că oamenii sunt diferiți, și ceea ce îi place unei persoane să facă, pentru alta este o corvoadă, distribuiți și organizați lucrurile în familie astfel încât fiecare să primească de făcut ce îi place și nimeni să nu se simtă oropsit sau pedepsit și toți să fie cât mai mulțumiți și fericiți.
Organizarea timpului în familie necesită implicare în prima etapă, dar conduce spre relații mai bune, mai armonioase. Dacă vreți să fiți ghidați, alegeți cursul de time management organizat de EACS.ro și susținut de Cătălina Duțu.