Semne care arata ca ai nevoie de aparat dentar

Nu esti multumita de zambetul tau? Poate ai nevoie de un aparat ortodontic. De multe ori spunem ca aparentele inseala insa aparentele sunt cele care fac diferenta. Este foarte important sa acordam o atentie sporita aspectului nostru, mai ales atunci cand vine vorba despre zambetul nostru.

Cum ne dam seama ca avem nevoie de un aparat dentar?

Chiar daca in limbajul comun vorbim despre aparat dentar, medicii specialisti in chirurgie dentara vorbesc despre aparat ortodontic. Obiectivul aparatului dentar? Restaurarea unui zambet frumos bineinteles, insa si permiterea ocluziunii corecte danturii, imbunatatirea igienii buco-dentare, reducerea riscului aparitiei cariilor.

Pe langa impactul estetic, alinierea incorecta a dintilor poate avea repercusiuni serioase asupra sanatatii: migrene, dureri cervicale, probleme gingivale, tulburari digestive conform specialistilor.

Se poate purta un aparat dentar la varsta adulta?

Chiar daca de obicei copiii/adolescentii sunt cei care poarta aparatul ortodontic, tratamentul de ortodontie se poate adresa in egala masura adultilor. De altfel, conform unei anchete realizate de un grup de specialisti francezi, publicate in anul 2017, un procent de 15-20% din adulti sunt pacienti ai specialistilor ortodonti.

La ora actuala, exista doua tipuri de tratamente de ortodontie: tratamentul ortodontic complet care poate varia intre 18 si 24 de luni si tratamentul ortodontic de aliniere. Acesta din urma are un rol pur estetic, se concentreaza in special pe dintii din fata, nu rezolva unele probleme functionale, doar ofera un zambet frumos.

Cum putem sti daca avem sau nu nevoie de un aparat dentar?

Aseaza-te in fata oglinzii si pune-ti urmatoarele intrebari pentru a determina daca ai sau nu nevoie de un aparat dentar:

  • Sunt multumit/a de zambetul meu?
  • Am dintii suprapusi?
  • Sunt dintii mei distantati unul fata de altul sau din contra, mult prea apropiati unii de altii, inghesuiti?
  • Dintii de sus se ating cu cei de jos atunci cand inchid gura?
  • Am probleme cu mestecatul?
  • Am dureri de cap frecvente?
  • Am dureri de maxilar?

Daca la cateva din aceste intrebari raspunsul este Da, atunci poate ar trebui sa faci o programare in cabinetul mediului ortodont. Uita-te daca ai dintii strambi sau inghesuiti. Dintii inclinati sau suprapusi sunt cei mai usor de observat. Cea mai comuna problemea o reprezinta inghesuirile dentare, aceasta poate fi rezolvata usor cu ajutorul unui aparat dentar.

Tine cont de faptul ca atunci cand musti dintii tai trebuie sa arate, sa se potriveasca la modul perfect. In cazul in care intre dintii de sus si dintii de jos ramane un spatiu prea mare sau daca acestia sunt iesiti destul de mult in fata celorlati, este posibil sa nu ai o muscatura corecta. Aceasta problema are rezolvare in cabinetul medicului dentist, cu ajutorul unui aparat ortodontic.

 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.