ZAMFIR REACTIONEAZA LA AFIRMATIA LUI ORBAN CA AR FI O SFIDARE CA PSD SA IL SUSTINA LA SEFIA ASF: ‘Există un lanţ de complicităţi la Autoritatea de Supraveghere Financiară’
 

Senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir a reacţionat la afirmaţia premierului Ludovic Orban potrivit căruia ar fi o sfidare dacă PSD l-ar susţine la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Orban a spus că va negocia cu social-democraţii pe subiect.

„Cred că pe domnul Orban l-a supărat foarte tare nu că mă susţine PSD, ci că opt structuri din rândul patronatelor, al asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, al transportatorilor, al proprietarilor de service-uri mă susţin. Asta este durerea lui cea mare. Şi planul lui de a negocia cu cineva din PSD ca să nu mă susţină cred că e sortit eşecului. Nu am niciun motiv să cred că atât preşedintele Ciolacu cât şi ceilalţi colegi din Partidul Social Democrat nu mă vor susţine, cu atât mai mult cu atât mai mult cât chiar propunerea de a candida la această funcţie a venit chiar de la un membru foarte important al partidului”, a declarat, Daniel Zamfir, potrivit DC News.

„Situaţia în domeniul asigurărilor e una groaznică. Acolo e un butoi cu pulbere. Există un lanţ de complicităţi, un mecanism extrem de nociv care face ca noi toţi cei care suntem consumatori şi suntem obligaţi să plătim RCA să fim, până la urmă, afectaţi de lucrul acesta. La adresa cui să fie sfidarea de care vorbeşte Ludovic Orban? La adresa oamenilor pe care vreau să îi apăr de abuzuri? Dacă ajung la ASF, vreau să fac exact acelaşi lucru: să apăr milioanele de oameni care plătesc asigurări şi care sunt victime ale abuzurilor”, subliniază senatorul Zamfir.

Atât consumatorii de servicii financiare, cât şi sindicatele şi patronatele îl susţin pe senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului, se arată: „Dintre numele vehiculate în mass-media ca posibili preşedinti ai ASF, organizaţiile semnatare ale prezentei scrisori consideră că doar unul dintre ele – preşedintele Comisiei Economice a Senatului, senatorul Daniel Cătălin Zamfir – are un profil care, pe de o parte, este asemănător cu cel al fostului preşedinte ASF, Leonardo Badea, prin prisma experienţei parlamentare în ambele Camere ale Parlamentului, unde a deţinut poziţii de conducere în comisiile de specialitate, iar pe de altăa parte a dovedit capacitatea de a dialoga şsi de a ţtine cont de interesele şi argumentele tuturor părţilor interesate (mediu de business, sindicate, asociaţii de consumatori, profesionişti independenţi etc), ceea ce creează toate premisele unui mandat de succes la conducerea ASF”.

Scrisoarea este semnată de Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor şi Intereselor Consumatorilor (APCONS), Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), Asociaţia Constatatorilor şi Lichidatorilor de Daune din Evenimente Rutiere (ACLIDER), Asociaţia Profesioniştilor în Regularizarea Daunelor (APRD); Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Asociaţia Expert Auto Independent (EAI), Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR).

Daniel Cătălin Zamfir şi-a depus candidatura pentru fotoliul de preşedinte al ASF în luna februarie a acestui an, după ce a fost propus de social-democraţi pentru funcţia de preşedinte al instituţiei.

Daniel Zamfir ne-a declarat, la acea vreme: „Mi-au propus mai de mult colegii de partid să candidez pentru funcţia de preşedinte al ASF, iar pe mine mă onorează această propunere a colegilor mei. Vom vedea ce se va decide în CEx”.

Recent, domnul Zamfir ne-a spus că decizia va fi luată în plenul reunit al celor două camere parlamentare, nefiind stabilită o dată pentru acest lucru. Domnia sa ne-a precizat că au mai avut loc discuţii pe subiect în Cex-ul partidului, la finalul lunii februarie, domnia sa fiind singurul candidat propus din partea PSD, dar că, în contextul măsurilor adoptate pe fondul pandemiei de Covid 19, cele două camere parlamentare nu s-au mai reunit, decizia cu privire la viitorul şef al ASF urmând să fie luată.

Fiecare partid poate veni cu candidaţii săi şi, de asemenea, pe lista aspiranţilor la şefia ASF pot fi şi candidaţi independenţi, ne-a mai explicat Daniel Zamfir, subliniind că propunerea PNL este Nicu Marcu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi.

„Unii social-democraţi l-ar dori în fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară pe Ionuţ Mişa, fostul ministru de Finanţe”, ne-a mai spus parlamentarul.

Fotoliul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară a rămas vacant după ce fostul şef al ASF Leonardo Badea a fost numit în conducerea Băncii Naţionale a României (BNR), ca viceguvernator, mandat pe care şi l-a început în data de 11 octombrie 2019.

De atunci, diverse nume au început să apară în piaţă pentru ocuparea acestei funcţii, printre acestea numărându-se şi fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici.

De la plecarea lui Leonardo Badea la BNR, interimatul la şefia ASF este asigurat de Doina Dascălu, prim-vicepreşedinte al instituţiei.

În prezent, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) stă pe un butoi de publere, este de părere senatorul PSD Daniel Cătălin Zamfir.

În contextul scandalurilor care au loc în ultima perioadă, atât în domeniul asigurărilor, cât şi în piaţa de capital, parlamentarul ne-a declarat: „Este o nebunie ce se întâmplă acolo. Acestei instituţii îi lipseşte în mod clar un leadership. Deciziile ASF sunt mai degrabă în defavoarea consumatorilor, decât în favoarea lor, aşa cum ar fi normal. Hotărârile şi atitudinea ASF s-au poziţionat în mod vădit de partea companiilor de asigurări.

Pe piaţa de capital este un haos inimaginabil, în asigurări la fel, este scandal în toate domeniile pe care le supraveghează. Nu se poate ca o instituţie să fie măcinată în acest hal de scandaluri, să fie acuzată că nu îşi exercită rolul în sectoarele pe care le acoperă. Practic, această instituţie nu există”.