- Advertisement -
Acasă Stiri ZIUA NATIONALA A ITALIEI Companiile italiene - active în toate sectoarele din...

ZIUA NATIONALA A ITALIEI Companiile italiene – active în toate sectoarele din ţara noastră

Reporter: Cum caracterizaţi relaţiile economice dintre România şi Italia?

Giulio Bertola: Relaţiile dintre România şi Italia din ultimele două decenii au fost deosebit de intense, atât în ceea ce priveşte dialogul politic, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea economică. Sunt relaţii bazate pe legături istorice şi culturale, dar şi pe legături sociale, umane şi economice actuale. Aceste legături ne-au permis să dezvoltăm diverse colaborări economice şi sociale la nivel înalt, colaborări care, în prezent, se intensifică şi cresc în ceea ce priveşte numărul şi dimensiunile.

Reporter: Care sunt domeniile principale în care cele două ţări colaborează?

Giulio Bertola: Factorii care fac posibilă definirea economiei româneşti drept una dintre cele mai interesante la nivel european pentru investitori se referă în mod tradiţional la resursele economice, la poziţia geografică şi la o forţă de muncă calificată şi relativ ieftină. În general, datele arată, de asemenea, o rată ridicată a creşterii PIB-ului, atât în sectoarele care au reprezentat dintotdeauna sectoare de vârf, precum: industria manufacturieră, agricultură, infrastructură şi energie, precum şi în cele apărute în ultimii ani, precum IT, energie regenerabilă şi turism.

Reporter: În ce sectoare din ţara noastră sunt cele mai multe investiţii italiene?

Giulio Bertola: Italia este prima ţară în ceea ce priveşte numărul de companii înregistrate în România. Conform datelor din Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în luna martie 2020, numărul companiilor cu participare italiană active depăşise 22.000. Putem spune că, astăzi, companiile italiene prezente în România sunt active practic toate sectoarele, de la industria manufacturieră la cea agro-industrială, energie şi înaltă tehnologie, dar şi servicii.

Reporter: În ce domenii din Italia activează firme româneşti?

Giulio Bertola: Numărul antreprenorilor români din Italia, în ultimii zece ani, a crescut cu 70%. Avem peste 51.000 de companii cu proprietari români. Majoritatea companiilor româneşti activează în sectorul construcţiilor şi al comerţului. În ultimii ani am asistat la o evoluţie în care antreprenorul se orientează şi spre sectoare mai delicate, precum asistenţa medicală, în special asistenţa oferită persoanelor.

Reporter: Cum apreciază investitorii italieni România, atât din punct de vedere investitional, cât şi în ceea ce priveşte cadrul legal şi fiscalitatea din ţara noastră?

Giulio Bertola: România s-a dovedit întotdeauna o ţară de mare interes, atât în ceea ce priveşte investiţiile directe, activităţile noi şi implementarea pentru companiile existente, cât şi indirecte, sub forma unor parteneriate productive şi comerciale cu întreprinderile locale. Este clar că situaţia de urgenţă în urma pandemiei Covid-19 a scos la lumină fragilitatea celor care şi-au structurat lanţul de producţie utilizând o filieră lungă – să ne gândim de exemplu la utilizarea componentelor din zona asiatică. Astăzi se deschide o nouă oportunitate de a converti lanţul de aprovizionare de la lung/asiatic la scurt/UE, iar România ar putea avea un rol central. La nivel fiscal, România a adoptat întotdeauna politici menite să sprijine investitorii şi mediul de afaceri în general, dar suferă de o anumită instabilitate a reglementărilor şi de o periculoasă lipsă de previziune care fac dificilă evaluarea proiectelor de investiţii pe termen mediu şi lung.

Reporter: În ce mod a fost afectat comerţul dintre cele două ţări de criza produsă de pandemia de Covid 19?

Giulio Bertola: De când virusul a început să se răspândească, în luna februarie 2020, am asistat la o scădere bruscă atât a cererii, cât şi a ofertei, pe de o parte, măsurile luate pentru izolarea virusului au determinat blocarea majorităţii activităţilor de producţie, pe de altă parte, a existat o scădere drastică a cererii de bunuri şi servicii, atât la nivel naţional, cât şi din străinătate. De exemplu, epidemia de COVID-19 din Italia a dus la reducerea cu 15% a transportului rutier internaţional de marfă efectuat de către companiile româneşti. În transportul de pasageri, reducerea este de până la 100% faţă de Italia. În plus, de la începutul urgenţei, închiderea frontierelor şi restricţiile de circulaţie au împiedicat recoltările de primăvară, deoarece zeci de mii de lucrătorii străini au fost obligaţi să anuleze sau să amâne plecarea.

Reporter: Cum a afectat pandemia de Covid-19 investiţiile italiene din România?

Giulio Bertola: Investiţiile planificate înainte de urgenţă au fost blocate, iar ulterior, având în vedere criza economică, urmează a fi revizuite. Este clar că nu putem planifica viitorul, astfel încât proiectele vor suferi şi schimbări în ceea ce priveşte obiectivele. După cum am menţionat anterior, trebuie să creăm un teren fertil pentru noile exigenţe care se prefigurează. România, în special mulţumită flexibilităţii sale de producţie, trebuie să se propună drept pivot pentru dezvoltarea europeană.

Reporter: Ce strategie a adoptat Confindustria Ronia în favoarea societăţilor italiene pentru depăşirea crizei?

Giulio Bertola: Trebuie să ţinem cont că aceasta este o criză extraordinară cauzată de o pandemie. Într-un caz ca acesta, fiecare prognoză, planificare, programare şi statistică au fost inutile, astfel încât guvernele, familiile şi antreprenorii au fost nevoiţi să facă faţă unei schimbări epocale. Companiile noastre din România au suferit imediat efectele negative derivate din lockdown-ul din celelalte state şi, prin urmare, au reacţionat pe mai multe niveluri, întotdeauna asistate de Confindustria România, care a jucat un rol operaţional decisiv, extinzând adesea sprijinul său şi companiilor neasociate în momente deosebit de critice. Am implementat două acţiuni deosebit de importante. Prima a fost realizarea Platformei FILO DIRETTO ROMA­NIA, un CRM complex pentru a menţine contactul permanent cu societăţile noastre din întrega Românie, depăşind astfel distanţele dintre oraşe. Contextualitatea informaţiilor în timp real a reprezentat câştigul a acestui proiect.

OLTRE COVID-19, în schimb, reprezintă un proiect inovator concentrat pe repornirea economiei. Trebuie să reluăm imediat producţia şi distribuţia pentru a salva economia naţională şi pentru a asigura continuitatea activităţii întreprinderilor şi a locurilor de muncă. Acest lucru cu maximă siguranţă sanitară. OLTRE COVID-19 este cel mai inovator instrument disponibil astăzi în România, astfel încât a început să fie adoptat şi de companiile-mamă din Italia ale filialelor din Romania. Mulţumită acestui protocol, am integrat măsurile de siguranţă deja existente pentru a evita infectarea la locul de muncă cu un plan complet de asistenţă medicală, EGAL PENTRU TOŢI, care conţine, de asemenea, garanţii medicale complete pentru infecţia cu Coronavirus. Am transformat mediul de lucru într-un mediu de lucru mai sigur şi de asemenea, armonios. INTREPRINDERI, MANAGERI ŞI MUNCITORI, TREI piloni fundamentali ai companiei, întotdeauna în prim plan pentru o repornire industrială şi productivă reală atât în condiţii de siguranţă cât şi în armonie.

De asemenea, am decis să mă adresez principalelor sindicate ale muncitorilor din România, pentru a lupta împreună împotriva duşmanului comun, pandemia, pentru un interes comun, activitatea întreprinderilor şi a locurilor de muncă. În următoarele zile vom publica un comunicat de presă pentru a face public un Memorandum de Înţelegere special şi inovator între Confindustria România şi o altă entitate din România. Acest document va marca o nouă viziune şi un nou obiectiv pe piaţa muncii în România.

Reporter: Există investitori italieni interesaţi acum de ţara noastră şi în ce domenii?

Giulio Bertola: Faţă de anii trecuţi, momentan, numărul investitorilor interesaţi s-a redus. Cu toate acestea, România se va afla în pole position, atunci când motorul economiei mondiale va reporni în urma crizei generată de pandemia Covid-19, deoarece tot mai mulţi investitori erau dispuşi să parieze pe idei de afaceri româneşti. Există companii interesate de sectoare precum: inginerie, turnare prin injecţie, ambalaje sau ambalaje din plastic, logistică şi transporturi, IT, produse alimentare şi agroalimentare.

Reporter: Câţi membri are Confindustria România şi în ce domenii activează aceştia?

Giulio Bertola: Confindustria, alături de MEDEF din Franţa şi de BDI din Germania, reprezintă cea mai mare asociaţie de companii din Europa. În prezent, Confindustria România numără cele mai mari investiţii italiene din România şi este cea care strânge laolaltă toate întreprinderilor mici şi mijlocii. Companiile activează în toate sectoarele: industrie, construcţii, comerţ, energie, servicii, agricultură, logistică şi IT. Ne putem mândri în România, cu experienţa de peste o sută de ani a sistemului italian Confindustria, ce numără peste 150.000 de industrii şi companii asociate, cu 5,5 milioane de angajaţi şi o valoare de 38% din PIB-ul italian. În Italia şi în România, Confindustria are 219 organizaţii asociate şi reprezentanţe în 12 ţări din lume.

Reporter: Vă mulţumesc!

foresta-suceava-a-adus-un-mijlocas-de-la-ceahlaul-piatra-neamt

Foresta Suceava a adus un mijlocaș de la Ceahlăul Piatra Neamț

0
Foresta Suceava a început seria achizițiilor, prima fiind aducerea sub comanda antrenorilor Dorin Goian și Daniel Bălan a mijlocașului Cosmin Rotaru. În vârstă...
trofeul-cupei-romaniei-a-trecut-si-pe-la-suceava

Trofeul Cupei României a trecut și pe la Suceava

0
Federația Română de Fotbal a lansat de curând campania „Cupa vine la tine”, ocazie cu care trofeul Cupei României este plimbat prin toată...
lotul-celor-de-la-foresta-suceava,-aflat-la-pregatire,-tot-mai-cosistent

Lotul celor de la Foresta Suceava, aflat la pregătire, tot mai cosistent

0
Numărul jucătorilor prezenți la antrenamentele Forestei Suceava a devenit tot mai numeros, ajungând la 16. Ultimii care s-au prezentat sub comanda antrenorilor Dorin...
probleme-de-functionare-pentru-aplicatia-whatsapp,-la-nivel-mondial.

Probleme de funcționare pentru aplicația WhatsApp, la nivel mondial.

0
UPDATE: După aproximativ 40 de minute, aplicația a redevenit funcțională. ...
sua-administratia-trump-va-renunta-la-intentia-de-anulare-a-vizelor-studentilor-straini,-dupa-ce-a-fost-nevoita-sa-faca-un-acord-cu-harvard-si-mit-cele-doua-universitati-atacasera-in-justitie-decizia.

SUA. Administrația Trump va renunța la intenția de anulare a vizelor studenților străini, după...

0
Universitățile Harvard și MIT au dat în judecată administrația Trump la începutul lunii, în urma proiectului privind interzicerea vizelor pentru studenți dacă se continuă...

Related News

Foresta Suceava a adus un mijlocaș de la Ceahlăul Piatra Neamț

Foresta Suceava a început seria achizițiilor, prima fiind aducerea sub comanda antrenorilor Dorin Goian și Daniel Bălan a mijlocașului Cosmin Rotaru. În vârstă...

Trofeul Cupei României a trecut și pe la Suceava

Federația Română de Fotbal a lansat de curând campania „Cupa vine la tine”, ocazie cu care trofeul Cupei României este plimbat prin toată...

Lotul celor de la Foresta Suceava, aflat la pregătire, tot mai cosistent

Numărul jucătorilor prezenți la antrenamentele Forestei Suceava a devenit tot mai numeros, ajungând la 16. Ultimii care s-au prezentat sub comanda antrenorilor Dorin...

Probleme de funcționare pentru aplicația WhatsApp, la nivel mondial.

UPDATE: După aproximativ 40 de minute, aplicația a redevenit funcțională. ...

SUA. Administrația Trump va renunța la intenția de anulare a vizelor studenților străini, după ce a fost nevoită să facă un acord cu Harvard...

Universitățile Harvard și MIT au dat în judecată administrația Trump la începutul lunii, în urma proiectului privind interzicerea vizelor pentru studenți dacă se continuă...