De ce este uscata friptura de pui de tara la cuptor? Cum sa o faci delicioasa de fiecare data?
Friptura de pui poate sa para una dintre cele mai usor de pregatit mancaruri pe care le poti gati, dar, ca intotdeauna, cele mai usoare preparate sunt cele pe care le poti gresi cel mai usor. Acest tip de carne este apreciat atat pentru gust, cat si pentru textura. Totusi, daca nu este gatita corect, se poate usca, devenind tare si inecacioasa.
Vrei sa gatesti carne de pasare de tara delicioasa de fiecare data? Iata cateva dintre secretele bucatarilor!
De ce usuca mai usor carnea de pui de tara?
Spre deosebire de puii crescuti industrial, puii de tara au o viata mai activa si sunt hraniti cu alimente naturale. Aceasta inseamna ca musculatura lor este mai dezvoltata, iar continutul de grasime este mai scazut. De aceea, carnea poate sa devina uscata daca nu este gatita corect.
Temperatura este un alt factor important cand gatesti carne de pui de tara. Daca temperatura din cuptor este prea mare, puiul de tara se gateste prea repede la exterior, dar ramane crud la interior. Drept urmare, carnea se usuca in timp ce astepti sa se gateasca uniform.
Nu in ultimul rand, multi uita ca puiul trebuie acoperit sau stropit cu lichid pe parcursul gatitului pentru a pastra sucurile naturale ale carnii.
Cum faci o friptura delicioasa de pui de tara?
Totul sta in detalii! Pentru o friptura de pui gustoasa se:
1. Marineaza carnea inainte sa o gatesti
Poti folosi o marinada pe baza de iaurt, lamaie, usturoi si ierburi aromatice. Aciditatea din lamaie si iaurt vor fragezi carnea, iar ierburile si usturoiul o vor face mai aromata. Lasa puiul de tara sa stea in marinada timp de cateva ore sau chiar peste noapte.
2. Regleaza temperatura corecta a cuptorului
Pentru friptura de pui, coacerea lenta la o temperatura mai scazuta este secretul. Seteaza cuptorul la aproximativ 160-180 de grade Celsius si lasa puiul sa se gateasca lent. Astfel, carnea va avea timp sa se patrunda uniform fara sa se usuce.
3. Acopera puiul in timpul gatirii
Foloseste o folie de aluminiu sau un capac pentru a acoperi puiul in primele 30-40 de minute de coacere, mentine umiditatea si previne uscarea suprafetei carnii. Dupa aceea, indeparteaza folia si lasa pielea sa devina crocanta si aurie.
4. Foloseste un termometru pentru carne
Un termometru pentru carne poate face diferenta pentru friptura ta. Introdu termometrul in partea cea mai groasa a pieptului sau a pulpei si asigura-te ca temperatura interna a atins 75 de grade Celsius. Astfel, vei sti ca puiul de tara este gatit corect si ramane suculent.
5. Lasa carnea sa se odihneasca
Dupa ce scoti puiul de la cuptor, lasa-l sa se odihneasca timp de 10-15 minute inainte sa il tai.
Alte sfaturi pentru un pui de tara perfect:
- Alege puiul potrivit: un pui de tara proaspat si de calitate superioara va fi intotdeauna mai gustos si mai suculent decat unul congelat sau de calitate inferioara.
- Adauga arome: adauga sub pielea de pe piept ierburi proaspete, precum rozmarin, cimbru sau salvie.
- Pregateste sosuri: poti prepara un sos delicios folosind sucul ramas in tava de copt, amestecat cu putin vin alb sau supa de pui.
Pregateste cele mai gustoase fripturi de pasare folosind aceste sfaturi si impresioneaza-ti familia si prietenii cu o masa delicioasa. Puiul de tara de la Ograda Verde este alegerea perfecta pentru tine. Crescuti cu grija si respect pentru natura, puii de la Ograda Verde au o carne plina de gust si nutrienti. Comanda acum si savureaza o friptura cu adevarat deosebita!