Sindromul de oboseală sezonieră – 4 motive fundamentale pentru testarea anemiei în anotimpul rece 

Poză de Ron Lach pe Pexels.com

Astenia de sezon sau sindromul de oboseală sezonieră se manifestă în majoritatea cazurilor prin senzații de epuizare, putere redusă de concentrare și fluctuații de dispoziție. În timpul sezonului de toamnă-iarnă, când ziua se micșorează, iar expunerea la lumina soarelui este tot mai diminuată, mulți oameni resimt simptomele asociate asteniei sezoniere, care pot să interfereze cu sarcinile cotidiene.  

Prevenirea afecțiunilor sezoniere: cum depistarea timpurie a deficiențelor de vitamine îți păstrează sănătatea 

Astenia sezonieră este cauzată atât de scăderea expunerii la lumină, cât și de schimbările în ritmul circadian, dar poate fi ținută sub control prin terapie la lumină, o rutină care să implice exerciții fizice, precum și printr-o dietă completată de suplimente, precum vitamina D. 

Un factor esențial care este adesea neglijat în această perioadă a anului vizează deficiența de vitamine. Testarea pentru anemie și deficiență de vitamine se poate dovedi extrem de utilă, cel puțin din aceste motive: 

  • Diminuarea producției naturale de vitamina D 

Această vitamină este crucială pentru imunitatea și sănătatea sistemului osos. În lunile din sezonul rece, expunerea la soare devine o excepție, ceea ce implică un nivel redus de energie, stări de oboseală accentuată și predispoziție spre gripă și răceală pe fondul imunității scăzute. Așadar, descoperă testele pentru lipsa de vitamine, care să ajute la identificarea timpurie a eventualelor carențe, înainte ca acestea să declanșeze senzații de epuizare, anemie sau dezechilibru emoțional. 

  • Consumul de alimente cu aport nutritiv slab 

Pe măsură ce anotimpul friguros își intră în drepturi, alimentele proaspete devin aproape un lux, hrana nutritivă fiind adesea înlocuită de produse procesate sau bogate în zahăr și grăsimi. Carența de fier și vitamine va fi favorizată pe fondul unei diete cu valoare nutritivă redusă. Așadar, testele pot oferi indicii privitoare la depistarea acestor deficiențe, înainte ca acestea să ia proporția unor probleme de sănătate serioase.  

  • Creșterea riscului de anemie 

De asemenea, anemia reprezintă una dintre provocările cu care se confruntă oamenii de-a lungul lunilor de toamnă-iarnă. Aceasta este asociată unei slabe absorbții de nutrienți, declanșându-se de asemenea pe fondul unei alimentații dezechilibrate.  

  • Impactul schimbărilor sezoniere asupra tonusului psihic 

Trecerea la un alt anotimp are impact și asupra altor probleme de sănătate, în afara carențelor de vitamine și fier. Așadar, dacă sesizezi apariția simptomelor specifice asteniei sezoniere este recomandat să recurgi la utilizarea testelor, deoarece acestea pot oferi indicii asupra eventualelor deficiențe care ar putea avea implicare în dezvoltarea stărilor de apatie, depresie, agitație și tonus psihic în general slab. 

Identificarea precoce a anemiei permite intervenția în timp real, ceea ce ar putea presupune eventuale ajustări dietetice și completarea alimentației prin suplimentele potrivite. Așadar, testele pentru deficiențe în sezonul rece pot fi o măsură preventivă inteligentă, mai ales atunci când calitatea vieții este afectată de slăbiciune, randament redus, oboseală excesivă sau alte probleme de sănătate. Astenia sezonieră nu reprezintă altceva decât o perioadă în care organismul începe să se adapteze la noile condiții meteorologice, iar aceste teste pot oferi informații esențiale pentru gestionarea tonusului fizic și psihic în timpul anotimpului friguros. 

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.