Istoria fascinantă a vinului Merlot

Istoria fascinantă a vinului Merlot

Merlot este un soi de struguri originar din regiunea Bordeaux din Franța, dar care se cultivă în numeroase zone viticole din lume, din Italia, până în Statele Unite, Argentina sau Australia. Se spune că prima dată în istorie când a fost menționat soiul de struguri Merlot a fost în 1784, când s-a făcut afirmația ca vinul produs din acest struguri era cel mai bun.

Numele Merlot provine din cuvântul mierlă, păsările fiind prezente des în regiune. Merlot a început rapid să câștige popularitate, iar vinificatorii au început să planteze pe scară largă strugurii pe care mulți îi numeau „mierla mică” sau „mierla tânără” în regiunea Bordeaux din Franța. Cu toate acestea, nu se știe dacă numele este o referire la pielea întunecată a strugurelui sau la mierlele care au o predilecție pentru a mânca strugurii de pe vița de vie.

Folosit inițial pentru cupaje

Deși Merlot este în prezent unul dintre cele mai populare soiuri de struguri din întreaga lume, la începuturile sale, vinificatorii îl considerau un strugure „secundar”. Acest lucru însemna că Merlot era cel mai potrivit pentru cupaje și nu ca soi de sine stătător, iar la acea vreme concurentul principal era Bordeaux.

Pe măsură ce popularitatea strugurilor de Merlot a crescut, plantațiile s-au extins în regiunea Médoc, de-a lungul malului stâng al estuarului Gironde. La mijlocul secolului trecut au început noi plantări după ce o serie de boli și condiții meteo nefavorabile au deteriorat considerabil viile cu struguri Merlot din Franța. Mai exact, în februarie 1956 un îngheț puternic a distrus culturile, motiv pentru care mulți oenologi au replantat vița de vie, care nu a rezistat foarte mult întrucât culturile au fost lovite de boli și mucegai.

Replantarea a continuat până în 1970, când procesul a fost interzis de autoritățile franceze. Apoi, în 1975, guvernul a ridicat interdicția, iar vinificatorii francezi au început din nou să planteze pe scară largă această viță de vie, ceea ce s-a datorat în mare parte popularității mondiale în creștere a Merlot-ului la acea vreme. Ca urmare a pierderii viței de vie și a interdicției guvernamentale, spre deosebire de multe alte soiuri de struguri din Franța, istoria Merlot este relativ scurtă, vița de vie având doar câțiva zeci de ani, spre deosebire de sute de ani în cazul altor soiuri.

Datorită cererii tot mai mari, a existat un boom efectiv de plantare a viței de vie Merlot în Statele Unite, în special în California și în statul Washington. Merlot a continuat să fie cel mai mult plantat strugure în America până la sfârșitul anilor ’80, iar în prezent, este al patrulea cel mai plantat strugure din Statele Unite, după Chardonnay, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir.

Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, vinificatorii italieni au început să cultive Merlot. Folosit pe scară largă în vinurile toscane ca strugure de amestec pentru Cabernet Sauvignon și Sangiovese, Merlot a devenit un soi de vin popular și în alte regiuni viticole italiene, iar în prezent, este al cincilea cel mai plantat strugure din țară.

Dacă ți-am făcut poftă, atunci alege un vin Merlot din magazinul online al Cramei Budureasca pentru că aici ai toate șansele să fii dat pe spate. Merlot din gama Budureasca Premium este o opțiune excelentă care cucerește prin culoarea rubinie intensă și aromele de fructe de pădure. Gustul ne duce cu gândul la mure și cireșe negre cu taninuri moi, catifelate și un final lung, plin de eleganță. Pentru ca spre deosebire de alte vinuri roșii este mai puțin taninos, se poate servi alături de numeroase preparate din carne ușoare, temperatura sa ideală fiind între 15 și 17 grade.

Copyright © All rights reserved. | CoverNews by AF themes.